ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Malala şi-a dedicat Nobelul pentru Pace "copiilor fără o voce"

11:34 | 13.10.2014 Categorie: Externe

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care a scăpat cu viaţă după un atac al talibanilor, s-a declarat "mîndră că este prima adolescentă" care primeşte, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, Premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a dedicat "tuturor copiilor fără o voce", transmite MOLDPRES, cu referire la Mediafax.

img14000089

"Sînt mîndră că sînt prima pakistaneză, prima fată şi prima adolescentă care primeşte acest premiu", a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Birmingham. 

"Această recompensă este pentru toţi copiii fără o voce şi care trebuie să fie auziţi", a adăugat ea. "Le-am cerut onorabilului premier indian Narendra Modi şi onorabilului premier pakistanez Nawaz Sharif să ni se alăture" la ceremonia de înmînare a Premiului, la Oslo, pe 10 decembrie, a declarat adolescenta. 

Cea mai tînără laureată din istoria Nobelului împarte distincţia cu indianul Kailash Satyarthi, în vîrstă de 60 de ani, pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi dreptul acestora la educaţie. 

"Puţin contează ce culoare are pielea ta, ce limbă vorbeşti, religia în care crezi; ar trebui să ne batem cu toţii pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor, pentru dreptul femeilor şi dreptul fiecăruia de a fi uman", a subliniat ea. 

"Prin povestea mea, vreau să le spun copiilor din întreaga lume că trebuie să-şi apere drepturile, că nu trebuie să aştepte ca altcineva să o facă pentru ei", a mai spus Malala Yousafzai, relatează Mediafax, citată de MOLDPRES.
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!