ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Petroliştii ar putea să reducă preţurile, în următoarele zile, cu până la 50 de bani pe litru

09:10 | 22.10.2014 Categorie: Economie


img14000123

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Companiile petroliere ar putea să reducă, în următoarele cinci zile, preţurile la benzină şi motorină cu pînă la 50 de bani pe litru. O declaraţie în acest sens a făcut după întrevederea de astăzi cu reprezentanţii companiilor vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, informează MOLDPRES. 
„Petroliştii au dat asigurări că preţurile vor fi micşorate”, a subliniat vicepremierul. El a adăugat că în săptămîna următoare, „dacă va fi nevoie”, va avea loc o nouă întîlnire pentru a vedea în ce măsură companiile şi-au îndeplinit promisiunile, „care sînt problemele, care sînt scuzele lor şi după aceasta vom interveni eventual şi cu sancţiuni”. 

„Ceea ce este important pentru stat este să ne asigurăm că petroliştii respectă legislaţia, că nu au interese de cartel şi că tot ceea ce fac este transparent”, a menţionat Andrian Candu, care a mai subliniat că nu a spus că preţurile nu sînt justificate. Companiile petroliere vor scădea preţurile după ce vor epuiza stocurile de carburanţi formate acum o lună, cînd preţurile erau mai înalte. 

Totodată companiile ar avea „o mică justificare doar datorită cursului valutar, dar în acelaşi timp analiza noastră arată că în timpul cel mai apropiat ar trebui să vină cu tendinţe de reducere mare a preţurilor”, a afirmat ministrul Economiei. 

În şedinţă de Guvern, primul-ministru, Iurie Leancă, a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor o evaluare rapidă a situaţiei de pe piaţa internă a produselor petroliere şi aprobarea noii metodologii de formare a preţurilor la produsele petroliere. Premierul s-a arătat în repetate rînduri nemulţumit de faptul că recent preţul la benzină şi motorină a fost majorat cu 20 şi, respectiv, 30 de bani per litru, în timp ce cotaţiile la bursele internaţionale sînt în continuă scădere. 

Preţul ţiţeiului Brent, cel care este de referinţă pe pieţele internaţionale, s-a micşorat în ultimele trei luni cu mai mult de 20 la sută comparativ cu cel din luna iunie. Agenţia Internaţională pentru Energie estimează o scădere în continuare a acestuia, în condiţiile în care atît Organizaţia Statelor Exportatoare de petrol, cît şi ţările producătoare care nu sînt membre OPEC şi-au majorat producţia. Iar preţurile la bursa benzinei şi motorinei de la Rotterdam, numite cotaţii Platts, de care depinde costul importurilor şi preţurile la pompă au coborît cu 14 la sută, iar la motorină cu 12,5 la sută.
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!