ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Federaţia Rusă a interzis importul de carne din Republica Moldova

13:18 | 22.10.2014 Categorie: Economie

Chi;in[u, 22 oct. /MOLDPRES/. Rusia va interzice de la 27 octombrie curent importul cărnii din Republica Moldova, a anunţat astăzi şeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) Serghei Dankvert, informează MOLDPRES cu referire la o declaraţie făcută de inspectorul şef rus Agenţiei ITAR-TASS.

 

„Începînd cu 27 octombrie stopăm pe deplin importul de carne din Moldova”, a precizat şeful serviciului veterinar. Inspecţia rusă nu a plasat deocamdată decizia respectivă pe site-ul oficial, procedură obligatorie potrivit uzanţelor instituţiei.

 

Dankver susţine că recenta inspectare a patru întreprinderi de procesare a cărnii şi a unui abator din Republica Moldova a arătat că acestea nu respectă cerinţele de calitate şi cerințele sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale.

 

În urma vizitei de săptămîna trecută în Moldova a grupului de experţi ai Rosselhoznadzor, s-a constatat că în țara noastră nu există un laborator care să verifice calitatea produselor. Grupul de experţi ruşi a mai constatat cazuri de procurare a cărnii de pe pieţele agricole de către angrosişti, care ulterior este exportată, a mai spus şeful Rosselhoznadzor. El a adăugat că au fost depistate falsuri în certificare.

 

„Nu am primit deocamdată nici un document oficial de la Rosselhoznadzor ce ar confirma interzicerea exporturilor, am fost informaţi despre declaraţia lui Dankvert de Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova”, a declarat Grigore Porcescu, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). „Nu ştim care ar fi temeiul interzicerii”, a mai spus reprezentantul ANSA. El a adăugat totodată că exporturile de carne pe piaţa rusă sînt nesemnificative.

 

Interdicţia vine la numai o zi după ce s-a anunţat că două întreprinderi au fost autorizate să exporte carne pe piaţa rusă.

 

În perioada 12-17 octombrie, un grup de experţi de la Rosselhoznadzor și instituţia respectivă din Belarus a inspectat și monitorizat în comun cu specialiștii locali, patru ferme şi un abator. Experţii nu au oferit comentarii la încheierea vizitei, rezultatele inspecţiei urmau să fie prezentate oficial Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor după examinarea raportului final de către Serviciul Federal.

img14000287

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!