ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Douăzeci şi cinci de copii din familii nevoiaşe au plecat la mare în Turcia, cu sprijinul Guvernului

14:04 | 22.10.2014 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Douăzeci şi cinci de copii din familii nevoiaşe au plecat astăzi la mare în Turcia, cu sprijinul Guvernului, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

„Nu am văzut marea niciodată!”, aşa au spus copiii care au plecat într-o vacanţă de opt zile pe plaja din Marmaris, provincia turcă Muğla. Emoţiile au fost mari înainte de plecare, mai ales că, pentru prima dată, aceştia au călătorit cu avionul.

Printre copiii care au beneficiat de o foaie de odihnă este şi Oleg, în vîrstă de 12 ani. Băiatul locuieşte în satul Tudora, Ştefan-Vodă, alături de cei şapte fraţi ai săi. În vara anului trecut, familia a rămas fără casă, după ce locuinţa a fost mistuită de flăcări. Aşa că părinţii nici nu au visat că fiul lor va avea posibilitatea să ajungă la mare, în condiţiile în care aproape toate veniturile lor se duc pe utilităţi şi alimentare. 

Astăzi, Oleg la fel ca ceilalţi beneficiari ai proiectului, a pornit în călătorie, iar cel care le-a urat drum-bun a fost chiar Prim-ministrul Iurie Leancă. „Vă doresc să aveţi o odihnă cît mai plăcută, să vă bronzaţi şi să reveniţi cu energie nouă, cu o dispoziţie mai bună pentru studii şi cu încrederea că totul este posibil în Republica Moldova”, le-a spus Iurie Leancă. 

Premierul şi-a exprimat convingerea că această iniţiativă caritabilă va consolida relaţiile moldo-turce. „Este un eveniment frumos şi mă bucur că datorită ajutorului prietenilor noştri, atît din Ambasada Turciei, cît şi suportului logistic oferit de Asociaţia Concordia, am reuşit să organizăm deplasarea pentru aceşti copii minunaţi. Este foarte important că printr-o colaborare constructivă cu prietenii noştri din străinătate putem arăta exemple concrete, cum pot fi ajutaţi copiii din familii nevoiaşe, care nu au avut parte de asemenea lucruri niciodată. Chiar şi atunci cînd statul nu îşi permite acest lux, noi trebuie să demonstrăm această capacitate de solidaritate”, a subliniat Iurie Leancă. 

La rîndul său, Ambasadorul Turciei la Chişinău, Mehmet Selim Kartal, a menţionat că această iniţiativă a avut susţinerea deplină a Guvernului de la Ankara. „Aş vrea să subliniez că vizita acestor copii coincide cu sărbătoarea noastră naţională - 29 octombrie, cînd se vor împlini 91 de ani din ziua fondării Republicii Turcia. Astfel, ei vor avea posibilitatea să asiste la diverse activităţi festive cu caracter naţional, dansuri populare şi focuri de artificii”, a afirmat Excelenţa Sa. 

Cei 25 de copii au vîrste cuprinse între 9 şi 14 ani şi au fost selectaţi din toate zonele ţării cu sprijinul Asociaţiei Obşteşti „Concordia Moldova - Proiecte Sociale”. Aceştia se vor afla pe litoralul Mării Mediterane pînă pe 30 octombrie. În procesul de perfectare a paşapoartelor, dar şi efectuare a asigurării medicale au fost implicate mai multe instituţii de stat, iar biletele de avion au fost oferite de Compania „Turkish Airlines”.

img14000292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!