ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În autoproclamata rmn se înregistrează un deficit de cca 90 mln dolari pentru plata pensiilor

15:19 | 22.10.2014 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Deficitul mijloacelor financiare pentru asigurarea achitării pensiilor în autoproclamata rmn va depăşi în anul 2014 suma de un miliard de ruble rmn (circa 90 de milioane de dolari), transmite MOLDPRES cu referire la surse electronice. 

Potrivit unui comunicat, cheltuielile autorităţilor transnistrene pentru plata pensiilor sînt în permanentă creştere, iar pe parcursul ultimilor patru ani acest indice a atins cota de 74,5%.  Specialişti de la Tiraspol susţin că în acest sens cheltuielile depăşesc considerabil veniturile, iar în comparaţie cu anul 2010 deficitul bugetului asigurărilor sociale din regiunea separatistă a crescut de aproximativ 2,5 ori. 

În prezent, în regiunea transnistreană funcţionează un sistem distributiv de pensii, adică prevede alocarea tuturor veniturilor fiscale la buget pentru achitarea curentă a pensiilor. Or, stabilitatea unui asemenea sistem este asigurată de numărul mai mare de angajaţi faţă de cel al pensionarilor. “Pentru sistemul distributiv de pensii rata de 1:1,5 este considerată critică, iar în regiunea transnistreană unui angajat îi revine un pensionar. Iar dacă nu sînt luaţi în calcul lucrătorii sferei bugetare, ci numai cei din sectorul real al economiei, atunci unui angajat îi revine doi pensionari. În asemenea condiţii este deosebit de dificil de acumulat mijloacele necesare pentru plata pensiilor”, se arată în comunicat. 

În acelaşi timp, serviciile de profil din autoproclamata rmn înregistrează în fiecare an o majorare a numărului de pensionari. Astfel, în anul 2010 în regiune erau la evidenţă 135,7 mii de persoane pensionate, iar în 2014 numărul acestora a depăşit cifra de 140,7 mii de oameni.

img14000297

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!