ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 50% din mărfurile produse în UTA Gagauz-Yeri sînt exportate în statele UE

13:44 | 23.10.2014 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Mai mult de jumătate din exportul producţiei din UTA Gagauz-Yeri revine statelor din Uniunea Europeană, potrivit unui raport cu privire la dezvoltarea socio-economică a autonomiei în prima jumătate a anului curent, transmite MOLDPRES. 

Conform documentului, în primul semestru al acestui an, volumul mărfurilor livrate în ţările CSI s-a redus cu 27,1%, în timp ce cantitatea mărfurilor exportate pe piaţa UE a sporit  cu 22,8%,  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, ţărilor CSI le-a revenit doar 24,3% din totalul de exporturi, ceea ce constituie 158,4 milioane de lei. Acest fapt este determinat de reducerea cu 85,1% a livrărilor în Rusia, cu 36,7% în Ucraina şi cu 13,4% - în Kîrgîzstan. Totodată, au crescut considerabil vînzările de mărfuri din UTA Gagauz-Yeri în Belarus, Kazahstan şi Georgia. 

Pe de altă parte, volumul mărfurilor furnizate în statele UE a însumat 358,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 55,1% din exportul autonomiei. În perioada analizată, a fost înregistrată o majorare a exporturilor în opt din cele 18 state europene ce importă mărfuri din regiune. Astfel, au crescut vînzările de produse găgăuze în Belgia, Estonia, Letonia, Olanda, Bulgaria, România şi Italia, scrie portalul Gagauzinfo.md. 

În general, 57,3% din exportul total al autonomiei găgăuze a revenit Turciei (113,1 mln de lei), Bulgariei (86 mln de lei), României (64 mln de lei), Rusiei (55,5 mln de lei) şi Poloniei (54,5 mln de lei).


img14000324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!