ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală marchează cea de-a 125-a aniversare

14:12 | 23.10.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. O suită de manifestări culturale şi ştiinţifice are loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în zilele de 23-24 octombrie curent, cu ocazia celei de-a 125-a aniversări a celei mai vechi instituţii muzeale din R. Moldova, informează MOLDPRES.

În prima zi, aici a avut loc Conferinţa Internaţională „Muzeologia/muzeografia: tradiţie, modernitate, dezvoltare ştiinţifică. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală – 125 de ani de activitate”, la care au participat oaspeţi din România şi Federaţia Rusă. Conferinţa a luat în dezbatere atît probleme actuale ale muzeologiei/muzeografiei, aspectele lor teoretice şi practice, relaţia lor cu alte discipline, specificul cercetărilor desfăşurate în muzee, cît şi experienţa celor 125 de ani de activitate a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. În cadrul conferinţei au fost lansate mai multe cărţi cu ultimele noutăţi editoriale ale Muzeului. 

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mihai Ursu a afirmat că instituţia a fost înfiinţată pe 24 octombrie 1889, cînd s-a deschis expoziţia agricolă şi cea industrială. „Este o mare bucurie pentru noi că după mai multe eforturi depuse ani la rînd a fost reîntregit cartierul care i-a aparţinut instituţiei pînă la cel de-al Doilea Război Mondial. Muzeul a devenit membru de profil al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi, de rînd, cu alte structuri academice, a obţinut statutul de instituţie în domeniul ştiinţei şi inovării”, a menţionat Mihai Ursu. 

Potrivit secretarului ştiinţific al muzeului, Varvara Buzilă, instituţia dispune de peste 150 mii de piese muzeale. De asemenea, ea are patru filiale mari: Complexul muzeal Ţîpova-Saharna, Vila cu parc Mîndîc, Drochia, conacul „Balioz” din Ivancea, Orhei şi Muzeul Satului din Chişinău. 

Manifestările-cheie ale evenimentului vor avea loc mîine şi vor cuprinde aspectele solemne ale sărbătorii, dar şi partea artistică şi divertisment. Vor evolua Tudor Ungureanu cu formaţia „Ştefan Vodă” din Căpriana, Ansamblul etnofolcloric–model „Moştenitorii” de la liceul teoretic „Mihail Sadoveanu”, „Cvartetul cu coarde” al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP), iar un grup de studenţi de la specialitatea Design Vestimentar al AMTAP va prezenta o colecţie de costume tradiţionale, de epocă modernă şi în stil etno. 

Sărbătoarea va culmina cu hora mare şi serata dansantă în aer liber susţinută de Orchestra de fanfară a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

img14000327

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!