ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bumacov: Interzicerea exporturilor de carne nu are nimic comun cu agricultura, este o chestiune politică

16:07 | 23.10.2014 Categorie: Economie

Interzicerea importului cărnii din Republica Moldova şi al produselor derivate pe piaţa rusă „nu are nimic comun cu agricultura, cu veterinăria, cu întreprinderile noastre. Este o chestiune politică”. O declaraţie în acest sens a făcut pentru radio Europa Liberă ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, informează MOLDPRES.

Anunţul interdicţiei vine după o inspecţie efectuată de experţi ruşi în Republica Moldova. Rusia va interzice de la 27 octombrie importul cărnii din Republica Moldova, a anunţat ieri şeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor), Serghei Dankvert.

Şeful Serviciului veterinar susţine că recenta inspectare a patru întreprinderi de procesare a cărnii şi a unui abator din Republica Moldova a arătat că acestea nu respectă cerinţele de calitate şi cerințele sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale.

„Nu există nici o confirmare oficială în acest sens. În acest moment comunicăm prin presă. Nu avem acest lucru oficial”, a spus ministrul Bumacov.

Embargoul, potrivit ministrului, „nu vizează atît partea economică, cît alte scopuri. Şi chiar dacă noi nu am exportat masiv în Federaţia Rusă – este vorba despre 2000 de tone de carne - este cu totul altceva”. Această interdicţie este una care să mai agraveze situaţia politică, mai menţionează Bumacov, care a adăugat că „avem laboratoare, avem tot ce trebuie. Carnea din Republica Moldova este cu mult mai calitativă decît cea din multe alte ţări”.

Ministrul Agriculturii crede că ar trebui „în situaţia dată, dacă vorbim de carne, să ne concentrăm mai mult la consumul intern. Fiindcă avem un import masiv de carne şi de cea mai proastă calitate uneori”.

Interzicerea importului cărnii din Republica Moldova „este o continuare a unui proces sau a unor acţiuni de presiune asupra Republicii Moldova începute încă anul trecut cu embargourile la vinuri, continuat cu embargoul pentru legume şi fructe, excluderea Moldovei din regimul de liber schimb cu Rusia din 1 septembrie, dar şi iată acum avem embargoul pentru produsele din carne”, a declarat pentru radio Europa Liberă Valeriu Chiveri, viceministru al Afacerilor Externe.

Totodată el a spus că pentru Republica Moldova „piaţa rusă a fost şi rămîne una foarte importantă”. Chişinăul îşi doreşte „o cooperare moldo-rusă într-o manieră constructivă, pragmatică şi bazată pe respect reciproc”, a mai afirmat Valeriu Chiveri.

img14000336

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!