ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compensaţiile pentru producătorii de mere ar putea fi majorate cu 50 mln de lei

10:54 | 24.10.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Andrian Candu, ministru al Economiei, a avut ieri la Floreşti o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”. Participanţii la întîlnire au discutat despre compensații, noile piețe de desfacere, accesarea fondurilor europene şi alte chestiuni ce țin de procesul de producție, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ME.

Andrian Candu le-a dat asigurări membrilor asociației că hotărîrea Guvernului prin care se prevede acordarea compensaţiilor în valoare de 1 leu şi 50 de bani pentru 1 kg de mere rămîne în vigoare şi că urmează să discute cu colegii săi din Guvern pentru a fi majorate. „Trebuie să ne concentrăm pe faptul ca să găsim surse suplimentare și noi avem idei de unde să luăm aceste surse, pentru a majora suma compensațiilor la nivel de cantitate. Să beneficieze mai mulți de acel 1 leu 50 pe care noi l-am promis”, a declarat  viceprim-ministrul. 

Producătorii l-au informat pe ministrul Economiei că susţin vectorul european ales de actuala guvernare şi că embargoul impus de Federaţia Rusă produselor moldovenești i-a luat prin surprindere. Ei au subliniat că 99% dintre producătorii de mere nu au încheiate contracte direct cu Rusia şi că au activat pînă acum prin intermediul altor companii. Totodată, membrii asociaţiei au solicitat ca pentru perioada embargoului să beneficieze de clauza de forţă majoră. 

Viceprim-ministrul a promis să examineze această solicitare cu scopul de a fi identificată o modalitate de restructurare a creditelor bancare.

Producătorii de mere au mai cerut să fie monitorizat procesul de subvenţionare în agricultură desfăşurat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Membrii Asociaţiei “Moldova-Fruct” au propus ca această organizaţie să fie reorganizată pentru a putea fi asigurată transparența în activitatea ei. Ministrul Economiei le-a promis membrilor asociației că va transmite mesajul lor la Guvern.

img14000352

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!