ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iurie Leancă: Drumurile de calitate înseamnă şi siguranţă în trafic, pentru că fiecare este aşteptat de cineva acasă

14:21 | 24.10.2014 Categorie: Oficial

img14000377

img14000377

img14000377

img14000377

img14000377

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Iurie Leancă a felicitat astăzi drumarii şi automobiliştii cu prilejul sărbătorii lor profesionale şi a înmînat diplome guvernamentale celor care au obţinut rezultate remarcabile în domeniu, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. 

Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat, în cadrul unei întîlniri cu aceştia, că reabilitarea calitativă a drumurilor din Moldova este o prioritate a Guvernului. „Acum cinci ani, toţi drumarii invocau lipsa de finanţare ca fiind principalul motiv al drumurilor rele. În anul 2014, pentru reabilitarea drumurilor au fost alocate peste 1,3 miliarde de lei prin Fondul Rutier şi au fost atrase resurse externe de la partenerii de dezvoltare”, a subliniat Premierul. 

Iurie Leancă a remarcat îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate de companiile naţionale, dar şi măsurile luate de Executiv pentru pregătirea specialiştilor în domeniul proiectării şi a construcţiei drumurilor. „Licitaţia pentru lucrările de reabilitare a drumului Hînceşti-Cimişlia a fost cîştigată de două companii locale. Este o confirmare a îmbunătăţirii capacităţilor tehnice şi profesionale ale companiilor din Moldova. Totodată, anul curent, la trei şcoli profesionale au fost introduse specialităţi care vor pregăti drumari”. 

Premierul a îndemnat drumarii şi automobiliştii să participe la modernizarea ţării prin aplicarea de tehnologii, standarde şi atitudini europene. „Modernizarea Moldovei poate fi făcută de toţi noi, cetăţenii acestui stat! Vă îndemn să o facem împreună, ca să avem o ţară cu oameni care privesc cu încredere în viitor”, a spus Iurie Leancă.

În gestiunea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor se află mai bine de nouă mii de kilometri de drumuri, dintre care aproape şase mii sînt locale. Guvernul a majorat suma alocată pentru reabilitarea drumurilor de la 241 milioane de lei în 2009, pînă la 1,3 miliarde în 2014. În acest an, mai bine de 340 milioane de lei au fost alocaţi pentru repararea drumurile intravilane, a căilor de acces spre şcolile, grădiniţele, instituţiile medicale şi primăriile din peste 700 de localităţi. 

Ziua profesională a automobiliştilor şi drumarilor este organizată anual în ultima duminică a lunii octombrie.
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!