ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Integritatea națională în sectorul de securitate şi apărare a fost evaluată de experţi internaţionali

15:20 | 24.10.2014 Categorie: Politică

Chișinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Un grup de experţi ai Alianței Nord-Atlantice a evaluat realizările Republicii Moldova în cadrul Programului NATO de consolidare a integrităţii în sectorul de securitate şi apărare (Building Integrity Initiative -BII), informează MOLDPRES. 

Diana Grădinaru, șef Serviciu relații publice al ministerului Apărării, a comunicat pentru agenție că echipa de experţi, condusă de Bénédicte Borel, din cadrul Direcţiei de Afaceri Politice şi Politică de Securitate  a Secretariatului Internaţional NATO, a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, ai ministerelor Apărării, Afacerilor Interne, Curţii de Conturi, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Centrului Naţional Anticorupţie. Interviurile au fost realizate pentru a analiza Chestionarul de autoevaluare completat de către Ministerul Apărării în colaborare cu alte instituţii naţionale de resort. 

Bénédicte Borel a menţionat că grupul de experţi va prezenta Republicii Moldova un şir de recomandări şi observaţii, care să contribuie la eliminarea lacunelor depistate la analiza chestionarului. Ulterior, va fi elaborat un plan de acţiuni menit să îmbunătăţească sistemul de apărare al Republicii Moldova prin consolidarea integrităţii. 

În cadrul vizitei, directorul adjunct al secţiei Cooperare şi Securitate Regională din cadrul Secretariatului Militar Internaţional NATO, generalul de brigadă Ivan Caruso, şi consilierul ministrului Apărării, generalul de brigadă (r) Iurie Dominic, au trecut în revistă aspectele cooperării ţării noastre cu NATO pe segmentul programului de consolidare a integrităţii în sectorul de securitate şi apărare. Totodată, oficialii au discutat despre noile iniţiative NATO — Iniţiativa Consolidării Capacităţilor de Apărare şi Platforma de Interoperabilitate — la care Republica Moldova a fost acceptată la Summit-ul NATO din 4-5 septembrie curent. 

Building Integrity Initiative este un obiectiv de parteneriat PARP/IPAP, care are ca scop acordarea asistenţei practice privind combaterea corupţiei în sectorul de securitate şi apărare.

img14000383


Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!