ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Una dintre cele mai vechi şcoli de vinificaţie din Europa, care se află în R. Moldova, va fi modernizată

15:30 | 24.10.2014 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău va fi modernizat. Astăzi, a fost lansat conceptul de modernizare a viitorului Centru de Excelenţă în cadrul instituţiei. La eveniment a fost prezent şi Prim-ministrul Iurie Leancă, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. 

"Sînt mîndru să constatat că una dintre cele mai vechi şcoli de vinificare din Europa se află în Republica Moldova”, a precizat şeful Guvernului. 

Premierul a vizitat mai întîi muzeul unde sînt expuse sticlele de vin produse de-a lungul anilor şi crama de aici, cu o capacitate de păstrare de circa un milion de sticle, care necesită lucrări de reconstrucţie. „Această instituţie evident că trebuie modernizată, avem nevoie de o şcoală care să crească cei mai buni specialişti, fiindcă industria vinului este una strategică în ţara noastră. În cel mult un an şi jumătate, vom avea o instituţie modernă, iar lansarea acestui proiect va forma specialişti competitivi. Dumneavoastră sînteţi cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova”, le-a declarat Iurie Leancă elevilor şi profesorilor. 

Ulterior, şeful Executivului a mers prin sălile de clasă pentru a vedea în ce condiţii studiază elevii, inclusiv cît de dotate sînt laboratoarele. Unul dintre cei 400 de elevi ai instituţiei - Petru, în vîrstă de 19 ani, i-a spus Premierului că îşi pune mari speranţe, ca la anul, cînd va absolvi colegiul, să lucreze la una dintre cele mai bune vinării din ţară. În acest sens, Prim-ministrul a sugerat organizarea, în cadrul colegiului, a unor tîrguri de locuri de muncă. „Trebuie să facem ca în Occident - în toamna ultimului an de studii, să fie invitaţi reprezentanţi de la diverse fabrici din domeniu care să spună ce specialişti le-ar trebui, iar colegiul să le arate ce pregătesc. Atunci cînd tînărul va absolvi, dacă nu va dori să-şi continue studiile, cel puţin va avea deja o idee unde să lucreze”, a menţionat Iurie Leancă. 

În cadrul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie va fi plantată demonstrativ o livadă şi viţă-de-vie şi va fi creată o pepinieră viticolă şi pomicolă. De asemenea, este prevăzută construcţia unui parc cu utilaj şi tehnică agricolă performantă, deschiderea a două sere moderne şi a unui centru de microvinificaţie. În total, pentru realizarea acestui proiect este nevoie de circa patru milioane de euro. Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie a fost fondat în anul 1842.

img14000384

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!