ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la festivităţile prilejuite de cea de-a 50-a aniversare de la fondarea UTM

18:28 | 24.10.2014 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la festivităţile prilejuite de cea de-a 50-a aniversare de la fondarea Universităţii Tehnice din Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

„În aceste cinci decenii, Universitatea Tehnică s-a afirmat ca o instituţie de referinţă, care a dezvoltat şi a consolidat potenţialul intelectual tehnic şi cultura tehnică naţională”, a declarat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a remarcat parteneriatele încheiate de UTM cu instituţiile de profil din lume, fapt ce contribuie şi la integrarea europeană a țării noastre. „Însă cea mai importantă, în condiţiile economiei globalizate de astăzi, este cooperarea dintre Universitate şi mediul de afaceri şi cel de producere. Este o cooperare care contribuie în mod hotărîtor la creşterea nivelului de pregătire profesională a studenţilor şi la încadrarea lor cît mai rapidă în cîmpul muncii. Universitatea Tehnică este printre primele instituţii de învăţămînt superior pentru care corelarea dintre oferta educaţională şi cererea de pe piaţa muncii nu este doar o lozincă frumoasă, ci un stil de activitate. Şi mi-aş dori ca această abordare - prioritară pentru noul concept educaţional al Republicii Moldova - să se regăsească în activitatea tuturor universităţilor”, a mai spus Prim-ministrul. 

Şeful Guvernului a reiterat importanţa dezvoltării în Moldova a unui sistem educaţional accesibil, relevant şi de calitate. În acest sens, Guvernul se va concentra pe creşterea graduală a nivelului de salarizare a cadrelor didactice, pe asigurarea unor condiţii mai bune de studii pentru elevi şi studenţi - cu săli de curs dotate cu calculatoare, cu campusuri şi cămine conectate la Internet. „Vom lansa, în sate şi oraşe, proiecte de infrastructură care să genereze locuri de muncă bine plătite şi vom susţine companiile care investesc în pregătirea profesională şi angajează tineri şi absolvenţi. Vom pleda pentru diversificarea oportunităţilor de mobilitate, care să le asigure studenţilor şi profesorilor din ţara noastră accesul în importante centre universitare europene şi, astfel, să înscrie Republica Moldova în circuitul universitar şi ştiinţific european”, a declarat Iurie Leancă. 

Premierul a exprimat convingerea că Universitatea Tehnică din Moldova va rămîne promotoare a ideilor inovative în instruire şi cercetare. 

În cadrul evenimentului, Iurie Leancă a înmînat două Diplome ale Guvernului de Gradul I, profesorilor Universităţii Tehnice din Moldova: Valentina Bulgaru şi Derid Oledi. De distincţii s-au învrednicit şi alte peste 60 de cadre didactice ale acestei instituţii. 

UTM a format profesional, intelectual şi civic peste 85 de mii de ingineri şi economişti care au contribuit esenţial la dezvoltarea şi consolidarea ramurilor de bază ale economiei naţionale. Universitatea Tehnică din Moldova este una dintre cele mai mari instituţii de învăţămînt superior din țară - singura de profil tehnic. Aici activează peste 1000 de cadre didactice, dintre care 90 la sută sînt absolvenţi ai acestei universități.

img14000389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!