ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lingvistul Vasile Bahnaru a fost omagiat la cea de-a 65-a aniversare

13:20 | 25.10.2014 Categorie: Cultură

img14000404

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost omagiat ieri, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, directorul Institutului de Filologie Vasile Bahnaru, care a împlinit 65 de ani, relatează MOLDPRES.


Pe marginea activităţii sale s-au pronunţat mai mulţi cercetători: Ion Ciocanu, Galaction Verebceanu, Ana Vulpe,  Inga Druţă, Elena Constantinovici, Angela Savin ş.a., iar secretarul ştiinţific al AŞM, Aurelia Hanganu i-a înmînat cea mai înaltă distincţie a instituţiei – medalia „Dimitrie Cantemir”. 

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării a remarcat că în afară de faptul că este unul dintre cei mai importanţi lingvişti, autor de dicţionare, lucrări de sociolingvistică şi semasiologie, Vasile Bahnaru este un bun manager, căruia i s-a încredinţat cel de-al doilea mandat de director al Institutului de Filologie. 

„A fost mereu pe baricade de la primele acţiuni în lupta pentru revenirea la alfabetul latin, la valorile naţionale şi la adevărul ştiinţific”, a accentuat  Mihai Cimpoi. 

La rîndul său, Vasile Bahnaru a menţionat pentru agenţie că tot ce a scris a fost o descărcare interioară făcută din inimă. „Am spus lucruri cunoscute de fapt care trebuiau readuse în realitate, deoarece aşa dictează adevărul ştiinţific”, a precizat directorul Institutului de Filologie. 

Vasile Bahnaru s-a născut pe 24 octombrie 1949 în satul Micleuşeni, raionul Nisporeni. În 1976 a absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. A fost director general al Departamentului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi, director adjunct al Centrului Naţional de Terminologie. Din 2010 este director al Institutului de Filologie al AŞM. Este autor a peste 130 de studii şi articole, precum şi a patru monografii, cinci dicţionare, un manual ş.a. 

 Împreună cu Constantin Tănase a semnat în anii mişcării de eliberare şi renaştere naţională articole de mare răsunet - „Mai adevărat ca adevărul”, „Alfabet pe banca acuzaţilor” ş.a. În 2010 Vasile Bahnaru a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Este laureat al Premiului „Grigore Vieru” al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!