ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul termoenergetic din Bălţi va fi renovat cu sprijinul financiar al BERD

12:41 | 30.10.2014 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, la Bălţi, de Prim-ministrul Iurie Leancă şi directorul adjunct al Departamentului Infrastructura Municipală şi de Mediu al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Lin o’Grady. Acordul prevede modernizarea sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi, S.A. „CET-Nord”, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului. 

Premierul a menționat că proiectul va aduce beneficii economice și sociale semnificative locuitorilor din nordul țării, municipiul Bălți fiind un centru regional important, unde locuiesc peste 150 de mii de oameni. Totodată, șeful Executivului a remarcat aspectul ecologic al proiectului, menționînd că noile tehnologii vor permite reducerea volumului de dioxid de carbon în aer. 

„Prin semnarea Acordului respectiv a fost creată baza normativă necesară pentru efectuarea unor investiții importante în modernizarea infrastructurii și serviciilor oferite populației și instituțiilor publice din municipiul Bălți, inclusiv pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate în instituțiile educaționale. Astfel, vom continua să investim în viitorul nostru, în întreaga țară, pentru ca să reușim să construim Europa la noi acasă și să devenim membri ai comunității europene”, a declarat Iurie Leancă. 

La rîndul său, directorul adjunct al Departamentului Infrastructura Municipală şi de Mediu al BERD a afirmat că scopul Acordului este finanțarea unui proiect important care să îmbunătățească sistemul de termoficare din zonă și să ofere populației servicii de calitate. „Este al doilea proiect finanțat de BERD, care va fi realizat în municipiul Bălți, iar acest fapt demonstrează că putem colabora eficient cu autoritățile Republicii Moldova și în afara capitalei țării”, a spus Lin o’Grady. 

Oficialul de la BERD a adăugat că echipamentele reînnoite vor asigura servicii mai eficiente, un control mai bun din partea beneficiarilor al serviciilor de încălzire, precum şi o economie considerabilă de energie. Lin o’Grady a reiterat disponibilitatea BERD de a continua susținerea Republicii Moldova în realizarea proiectelor de modernizare a ţării. 

Valoarea totală a proiectului este de zece milioane de euro, dintre care trei milioane vor fi oferite în calitate de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, iar şapte milioane vor constitui investiţiile BERD, oferite în condiţii avantajoase pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani şi dobînda la rata LIBOR + marja 1-2%. 

Urmare a realizării Acordului, se estimează o creştere a producerii de energie termică cu aproape 60 la sută, reducerea consumului de energie electrică cu 30%, dar şi îmbunătăţirea calităţii mediului ambiant din Bălţi datorită modernizării tehnologice a întreprinderii. Va fi înlocuit echipamentul specializat al furnizorului de energie termică, inclusiv cazanul care funcţionează acum pe bază de cărbune cu unul pe bază de combustibil ecologic (biomasă). De asemenea, proiectul prevede instalarea punctelor termice individuale în clădirile din Bălţi, care vor permite un control eficient al consumului de energie termică.

img14000550

img14000550

img14000550

img14000550

img14000550

img14000550

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!