ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a majorat prognoza de inflaţie pentru anul 2014 la 4,9 la sută

19:09 | 30.10.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a majorat prognoza de inflaţie la 4,9 la sută pentru 2014, cu 0,2 puncte procentuale peste estimarea din august, a anunţat, joi, BNM. Pentru anul viitor banca centrală prognozează o rată medie anuală a inflaţiei de 4,6 la sută, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de previziunile anterioare, comunică MOLDPRES.

 

Este pentru prima oară în acest an cînd banca centrală se aşteaptă la o majorare a preţurilor, după ce de două ori consecutiv a revăzut în scădere prognoza asupra inflaţiei.

 

Deprecierea monedelor naţionale ale principalilor parteneri comerciali, scăderea pe pieţele internaţionale a preţului la petrol şi la produsele alimentare, diminuarea cererii agregate interne sînt factori ce împing în jos rata inflaţiei. Totodată, riscul tot mai pronunţat al unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, vor spori presiunile dezinflaţioniste pe termen mediu.

 

Pe de altă parte, „escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea induce presiuni inflaţioniste”.

 

„Există riscul de ieşire temporară a inflaţiei anuale sub nivelul inferior al intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0 la sută în trimestrul întîi, 2015”, estimează Banca Naţională.

 

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a fost de 4,8 la sută, cu 0.3 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în luna precedentă, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

 

Consiliul de administraţie al BNM a aprobat astăzi Raportul asupra inflaţiei nr. 4, 2014, care va fi prezentat la 6 noiembrie.

 

img14000568

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!