ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost marcată cea de-a 91-a aniversare a fondării Republicii Turcia

18:32 | 30.10.2014 Categorie: Politică

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. În R. Moldova a fost sărbătorită ieri cea de-a 91-a aniversare a fondării Republicii Turcia, informează MOLDPRES. Manifestarea a fost organizată de către Ambasada Turciei la Chişinău. 

La eveniment au participat Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău. 

În cadrul evenimentului a fost dat citire mesajului de felicitare al Preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti adresat Preşedintelui Republicii Turcia Recep Tayyip Erdogan. 

„Constat cu multă bucurie frumoasele realizări ale Turciei – ţară care îşi făureşte cu consecvenţă libertatea, democraţia şi bunăstarea. Apreciez, de asemenea, bunele relaţii dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, cu atît mai mult cu cît anul 2014 a fost unul rodnic la acest capitol, odată cu intrarea în vigoare a Acordului privind abolirea regimului de vize şi semnarea Acordului de Comerţ Liber bilateral. Am ferma convingere că raporturile de prietenie şi cooperare moldo-turce vor continua să se dezvolte şi pe viitor, în beneficiul ambelor popoare”, a remarcat în mesajul său de felicitare Preşedintele Nicolae Timofti. 

Totodată, conducătorul ţării noastre a adus sincere mulţumiri pentru suportul acordat de Turcia în vederea susţinerii opţiunii europene a Republicii Moldova. În cadrul manifestării Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia la Chişinău Mehmet Selim Kartal a apreciat înalt relaţiile moldo-turce, afirmînd că R. Moldova este parte integrantă a familiei europene, care reprezintă norme şi valori universale într-o arie geografică extinsă. 

În prezent Turcia este a 16-a cea mai mare economie din lume şi a 6-a din Europa, condusă de principiile statului de drept, egalităţii sociale şi dezvoltării economice. Acest lucru a devenit posibil prin tradiţia sa adînc înrădăcinată a statalităţii şi adoptarea principiilor democratice şi laice.

Republica Turcia a fost fondată la 29 octombrie 1923.

img14000570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!