ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un acord tripartit asupra livrării de gaz rusesc către Ucraina în această iarnă a fost semnat la Bruxelles

09:47 | 31.10.2014 Categorie: Externe

Bruxelles, 31 oct. /MOLDPRES/. Un acord pentru a asigura livrarea de gaz rusesc către Ucraina pînă în martie 2015 a fost semnat joi seară la Bruxelles de Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană, au constatat jurnaliști de la AFP, citaţi de AGERPRES şi MOLDPRES.

Textul a fost semnat de miniștrii energiei din cele două țări, Aleksandr Novak din Rusia și Iuri Prodan din Ucraina, și de comisarul european pentru energie Günther Oettinger.

Un act adițional la contractul dintre grupurile de gaz rusesc Gazprom și ucrainean Naftogaz a fost apoi parafat de șefii celor două companii, Aleksei Miller și Andrii Kobolev.

"Responsabilitatea politică, logica de cooperare și sensul economic au prevalat", a estimat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o conferință de presă.

"Acesta este un pas important pentru securitatea noastră energetică", a asigurat el, declarînd că "nu există niciun motiv" pentru europeni să sufere de frig în această iarnă.

Barroso și-a exprimat "speranța că acest acord va spori încrederea între Ucraina și Rusia".

Oettinger a declarat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, inclusiv plata datoriei de gaze a Ucrainei către Rusia și livrările de gaze pînă în martie. Prețul a fost stabilit la 385 dolari pentru 1.000 m3. El a precizat că Ucraina "este în măsură să facă aceste plăți".

img14000576

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!