ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iurie Leancă: „Cooperarea transfrontalieră s-a afirmat constant ca un domeniu al acţiunilor şi faptelor concrete”

12:53 | 31.10.2014 Categorie: Oficial

img14000589

img14000589

img14000589

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la Conferinţa naţională cu genericul „Cooperarea transfrontalieră: realizările Republicii Moldova în perioada 2007-2013”, care s-a desfăşurat astăzi, la Chişinău. Premierul a menţionat că, pentru Republica Moldova, cooperarea transfrontalieră s-a afirmat constant ca un domeniu al acţiunilor şi faptelor concrete, care aduc rezultate concrete pentru comunităţi şi pentru oameni, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. 

„Sînt proiecte vitale pentru relaţiile noastre de bună vecinătate cu România şi cu Ucraina, şi pentru apropierea de Europa. Pentru că sînt programe ce contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor - fie prin dezvoltarea localităţilor rurale, fie prin aplicarea unor practici noi în agricultură, prin sporirea calităţii serviciilor medicale sau prin dezvoltarea turismului”, a spus Prim-ministrul. 

Iurie Leancă s-a referit la o parte dintre proiectele realizate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră, meţionînd crearea serviciului de urgenţă SMURD, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, renovarea barajului Costeşti-Stînca, restaurarea Cetăţii Soroca, construcţia unui complex agricol modern în Sîngerei şi a unui complex expoziţional modern în Ialoveni. 

„Există şi proiecte care nu se văd, dar care vor avea un impact solid în creşterea capacităţii instituţiilor statului de a gestiona anumite procese. Este vorba preponderent de managementul de frontieră şi de afacerile interne”, a precizat Prim-ministrul. 

Premierul şi-a exprimat convingerea că următoarea etapă a Programului de cooperare transfrontalieră, în anii 2015-2020, va fi una la fel de productivă, iar proiectele de dezvoltare şi modernizare a ţării, realizate cu sprijinul partenerilor europeni, vor apropia Moldova de îndeplinirea obiectivului său principal – accederea în familia europeană. 

Prezent la eveniment, Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, l-a felicitat pe Premierul Iurie Leancă pentru felul cum s-a implicat în promovarea cooperării transfrontaliere, fapt care a asigurat o coordonare eficientă în vederea realizării cu succes a proiectelor în domeniu. Oficialul a menţionat că Uniunea Europeană va continua să sprijine proiectele transfrontaliere direcţionate către Republica Moldova, Ucraina şi România. „În perioada următoare vorbim despre suma totală de 81 de milioane de euro numai pentru componenta Moldova-România. Este o alocaţie care va trebui să fie folosită în mod eficient şi sînt sigur că, avînd experienţa trecută, aşa va fi”, a spus Pirkka Tapiola. 

Conferinţa este organizată de Cancelaria de Stat, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi cu sprijinul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Evenimentul, care este o platformă de comunicare şi schimb de experienţă, îşi propune să examineze rezultatele obţinute în perioada 2007-2013 şi să proiecteze viitoarele programe de cooperare transfrontalieră pentru anii 2014-2020. La conferinţă participă reprezentanţi ai programelor şi instituţiilor implicate în gestionarea proiectelor de cooperare transfrontalieră.
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!