ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul de aprovizionare cu apă din nordul ţării va fi reorganizat

13:53 | 31.10.2014 Categorie: Regiuni

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Întreprinderea municipală din Bălţi „Regia Apă-canal” îşi va înceta activitatea în viitorul apropiat şi va deveni parte a unei noi societăţi pe acţiuni, transmite MOLDPRES. 

Societatea pe Acţiuni „Aqua Nord” va fi creată cu scopul de a dezvolta asigurarea cu apă şi canalizare în zona de nord a ţării. Principalul fondator al întreprinderii (40% din acţiuni) va fi municipiul Bălţi, iar statul va deţine 30 la sută din acţiuni. Printre acţionari se numără şi raioanele Soroca, Floreşti, Sîngerei, Teleneşti, Drochia şi Rîşcani. 

SA „Aqua Nord” va primi 30 de milioane de euro pentru modernizarea apeductului „Soroca-Bălţi”, îmbunătăţirea şi eficientizarea serviciilor de asigurare cu apă şi canalizare la Bălţi şi în cele şase raioane. Finanţarea va fi sub formă de credite de la Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, care vor oferi cîte zece milioane de euro. Restul 10 mln de euro le oferă sub formă de grant Uniunea Europeană. 

Potrivit directorului ÎM „Regia Apă-canal”, Victor Corcodel, citat de portalul esp.md., este preconizată reconstrucţia a patru staţii de apeduct, a sistemelor de filtrare, purificare şi sedimentare a apei. De asemenea, este examinată posibilitatea optimizării sistemului de dezinfectare a apei, renunţîndu-se la procedura învechită de decontaminare cu clor lichid. 

Canalul „Soroca-Bălţi” a fost construit în anul 1980 şi în prezent este administrat de întreprinderea „Aqua Nord” aflată în gestiunea Ministerului Mediului. Odată ce îşi va începe activitatea SA „Aqua Nord” toate deciziile ce ţin de acest apeduct vor fi luate de acţionari.

img14000593

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!