ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a marcat 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului

12:36 | 21.11.2014 Categorie: Oficial


img14001252

img14001252

img14001252

img14001252

img14001252

img14001252

Chișinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Campionii drepturilor copilului din țara noastră au fost premiați, în seara zilei de ieri, în cadrul unei gale organizate de Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

La eveniment au participat Președintele Parlamentului Igor Corman, Vicepreședintele Legislativului Liliana Palihovici, ex-Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, Reprezentantul UNICEF în țara noastră, Nune Mangasaryan, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai societății civile, copii și părinți.

Cei opt premianți au fost selectați în cadrul unui concurs public organizat de UNICEF Moldova, în perioada iulie – septembrie 2014. Juriul a examinat peste 100 de candidați nominalizați. Premiul special al UNICEF a fost acordat directoarei liceului din satul Ștefănești, raionul Florești, Aurelia Bodiu, pentru promovarea incluziunii educaționale a copiilor cu nevoi speciale.

În mesajul adresat participanților la ceremonie, Igor Corman s-a referit la eforturile Parlamentului în perfecționarea cadrului legal în domeniul drepturilor copilului, menționînd adoptarea unui șir de legi menite să le ofere mai multă protecție copiilor. Totodată, Igor Corman a subliniat necesitatea îmbunătățirii sistemului justiției pentru copii, îndemnînd la conjugarea eforturilor autorităților, a societății civile și a partenerilor externi. Președintele Parlamentului a mulțumit instituțiilor din țară care promovează drepturile copilului pentru munca depusă și a oferit premiul UNICEF Institutului de Reforme Penale.

Igor Corman a remarcat eforturile depuse de autorități în promovarea principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. ”Convenția a transformat lumea, inclusiv la nivel de mentalitate și viziune, avînd un impact major asupra felului în care sînt văzuți și tratați copiii. În cei 21 de ani de cînd este implementată Convenția în Republica Moldova, s-a reușit să se construiască un sistem de protecție a copiilor, dar mai avem încă multe lucruri de făcut. Implementarea Acordului de Asociere cu UE ne va aduce mai multe rezultate în acest domeniu”, a declarat Președintele Parlamentului.

Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a înmînat premiul UNICEF organizației „Keystone Human Services” pentru contribuția valoroasă la îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la sistemul de asistență socială și protecție a copiilor, precum și în domeniul reformei sistemului de îngrijire a copiilor cu dizabilități. „Copiii trebuie să rămînă o preocupare zilnică a noastră, ca părinţi, ca cetăţeni, ca demnitari. Sînt mîndră de faptul că sînt membră a echipei care luptă constant pentru prezentul şi pentru viitorul copiilor în Republica Moldova”, a menționat Liliana Palihovici.

Țara noastră a ratificat Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor în anul 1993, demonstrînd un angajament constant în acest domeniu. Republica Moldova este unicul stat din cadrul Parteneriatului Estic, care, în textul Acordului de Asociere cu UE, are un capitol dedicat drepturilor copilului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!