ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituţiile de cultură din R. Moldova vor beneficia de finanţare în cadrul Programului „Europa Creativă 2014-2020”.

13:00 | 21.11.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Instituţiile de cultură din Republica Moldova vor putea beneficia, începînd cu 2015, de finanţare în cadrul Programului UE „Europa Creativă 2014-2020”, informează MOLDPRES. 

Programul  a fost prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România, prin Unitatea de Management a Proiectului - Biroul Europa Creativă. 

Evenimentul a avut drept scop de a familiariza reprezentanţii instituțiilor și organizațiilor din sectoarele culturale și creative,  care vor să aplice proiecte culturale, cu oportunităţile de finanţare ale Programului Europa Creativă. 

Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Culturii Andrei Chistol a afirmat că R. Moldova va deveni eligibilă pentru acest program începînd cu anul 2015. 

Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău, a remarcat succesele colaborării dintre cele două ţări în domeniul cultural obţinute în ultimul timp, accentuînd faptul că experienţa României în implementarea proiectelor în cadrul Programului „Europa Creativă” va fi de folos instituţiilor de cultură din R. Moldova. 

„Europa Creativă 2014 – 2020” este un program de finanțare al UE accesibil operatorilor din sectoarele culturale și creative cu minimum doi ani de existență juridică. Acesta are trei subprograme: Media, Cultură și o componentă transsectorială dedicată garantării creditelor bancare și cooperării în domeniul politicilor culturale. 

Programul este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate proiectele. La nivel național, birourile Europa Creativă din țările participante la acest program oferă informații și asistență tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze finanțare. 

Bugetul Programului este de 1,46 miliarde de euro.

img14001253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!