ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acord "istoric" în UE pentru reducerea drastică a utilizării pungilor din plastic

14:59 | 21.11.2014 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 nov. /MOLDPRES/ Europenii vor trebui să se mulțumească cu sacoșe din materiale textile sau din hîrtie, după un acord "istoric" în cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi pînă în 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosință care asfixiază apa și solul, relatează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Reprezentanții celor 28 de guverne din UE au parafat vineri acest acord, care a fost pregătit împreună cu Parlamentul European la începutul săptămînii.

"Acest acord va permite Europei să facă față eficient unei probleme de mediu", și-a exprimat satisfacția ministrul italian al mediului, Gian Luca Galleti, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.

Statele care nu au făcut acest lucru vor trebui să impună ca pungile din plastic să nu mai fie gratuite pînă la 31 decembrie 2018 și să ia măsurile necesare pentru a reduce consumul anual la 90 de pungi din plastic pe cap de locuitor pînă la 31 decembrie 2019.

În 2025, consumul anual nu ar trebui să depășească 40 de pungi pe cap de locuitor, în condițiile în care media europeană a fost de 178 în 2010.

Potrivit Comisiei Europene, există peste 8 miliarde de pungi din plastic pe an care devin deșeuri, afectînd mediul de viață al peștilor și al păsărilor, notează MOLDPRES.

img14001263

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!