ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 22 noiembrie se deschide sezonul de vînătoare la mistreţ

16:54 | 21.11.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Sîmbătă, 22 noiembrie, în fondul forestier gestionat de Agenţia de Stat „Moldsilva”va începe sezonul de vînătoare la mistreţ. Conform unei hotărîri de Guvern, limita de recoltare stabilită este de 433 de mistreţi, dintre care 203 de exemplare pe terenurile arendate în scopuri de gospodărire cinegetică, transmite MOLDPRES. 

Potrivit unui ordin emis de Agenţia „Moldsilva”, vînătoarea la mistreți în fondurile gestionate de către unitățile forestiere subordonate este permisă doar în zilele de sîmbătă și duminică, pînă la data de 31 decembrie 2014, iar costul unei autorizaţii la vînătoarea de mistreți este de 2500 lei. Pe terenurile arendate preţul autorizației este stabilit de către arendaş. Aici vînătoarea este permisa în orice zi a săptămînii.

Vînătoarea la mistreți în ariile protejate de stat (inclusiv rezervații), este interzisă. Vînătoarea în fondul forestier național se va desfășura în strictă conformitate cu Regulamentul privind autorizarea, organizarea şi practicarea vînătorii la mistreţ.  Agenția de Stat “Moldsilva” amintește că și în actualul sezon se interzice vînătoarea la cerb nobil, cerb cu pete, căprior şi elan. La fel, conform hotarîrii de Guvern, în acest an, cu scopul completării colecțiilor de animale ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi recoltat cîte un exemplar de bursuc (mascul), mistreț (mascul) și zece fazani. 

Pentru neadmiterea cazurilor de braconaj, angajaţii Agenţiei „Moldsilva" în comun cu cei de la Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Ecologic de Stat, Societatea Vînătorilor și Pescarilor din R. Moldova vor intensifica patrularea zonelor forestiere şi vor verifica persoanele suspecte și cele aflate pe terenurile de vînătoare non stop. Astfel, pentru cazurile de braconaj, conform legislaţiei, este stabilit cuantumul despăgubirilor. De exemplu, pentru cerb nobil valoarea despăgubirii este de zece mii de lei, pentru cerb cu pete – şapte mii de lei, pentru căprior şi mistreţ – cinci mii de lei, iepure de cîmp şi fazan - o mie de lei. În cazul în care suma prejudiciului cauzat depăşeşte patru mii de lei se intentează dosar penal.

img14001273

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!