ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de obiecte confecţionate din aur şi argint a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

17:05 | 21.11.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziţia „Comorile trecutului”, organizată cu suportul financiar al Fondului Ambasadorilor pentru Conservare Culturală din SUA, informează MOLDPRES.

Expoziţia reuneşte cele mai relevante obiecte confecţionate din aur şi argint din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, încadrate cronologic în mileniul V înainte de Christos – secolul XVIII. 

În discursul său, Ambasadorul SUA în R. Moldova William H. Moser a remarcat că salvgardînd patrimoniul, demonstrăm respect şi mîndrie pentru istoria, prezentul şi viitorul acestei ţări. Potrivit oficialului, din Fondul Ambasadorilor pentru Salvgardare Culturală din SUA au fost alocaţi pentru acest proiect 36 mii de dolari. 

Solicitată de MOLDPRES, şefa secţiei istorie medievală şi numismatică a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei Ana Boldureanu a afirmat că expoziţia cuprinde 2437 de piese descoperite în 70 de localităţi ale Republicii Moldova. 

„Cele mai vechi vestigii din expoziţie sînt inelele de buclă şi bucşele pentru sceptru, descoperite la Giurgiuleşti, raionul Cahul, provenite din eneolitic (mil. V înainte de Crhistos). Tot aici poate fi admirat colierul de aur din secolul V înainte de Christos, fiind unul dintre cele mai valoroase obiecte descoperite la Dubăsari”, a precizat Ana Boldureanu. 

 Potrivit sursei citate, un loc deosebit în expoziţie îl ocupă complexul de obiecte care au aparţinut unei preotese scitice (sec. IV a. Christos), descoperit la Nicolscoe, raionul Slobozia. Între vestigiile getice prezentate în expoziţie se înscriu obiectele de podoabă de la Saharna, raionul Rezina, şi Hansca, Ialoveni, precum şi Tezaurul monetar de la Stolniceni, raionul Hînceşti. 

Începînd cu mîine, 22 noiembrie expoziţia va fi deschisă pentru public. 

img14001278

img14001278

img14001278

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!