ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost inaugurat astăzi primul Centru de Screening Colonoscopic

13:45 | 28.11.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 28 nov./MOLDPRES/. La Chişinău a fost inaugurat astăzi primul Centru de Screening Colonoscopic, care va ajuta la depistarea precoce a cancerului colorectal, informează MOLDPRES.

Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii, a menţionat la inaugurare că noul centru, care se află în incinta Policlinicii Oncologice, va contribui la diminuarea morbidităţii şi mortalităţii prin cancer colorectal. În Republica Moldova decedează anual din cauza acestei maladii circa 700 de persoane. Cancerul colorectal ocupă locul I în structura maladiilor oncologice şi locul I între bolile organelor tractului digestiv.

Potrivit ministrului, beneficiarii centrului vor fi persoane din toate categoriile sociale, în special cele care dispun de poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Totodată, angajaţii centrului vor activa în condiţii mai bune, iar aceasta va spori calitatea serviciilor medicale prestate populaţiei, a adăugat Andrei Usatîi.

Inaugurarea Centrului de Screening Colonoscopic a fost posibilă cu sprijinul financiar, acordat de către Guvernul Republicii Moldova, în colaborare cu Agenţia Japoneză “JIKA”. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 47 mln. lei (2,4 mln. euro), dintre care aproape 34 mln. lei au fost acordate de “JIKA”, 4 mln. lei au fost virate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi 1,5 mln. lei au fost alocate de Institutul Oncologic.

img14001495

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!