ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost vernisată o expoziţie de păpuşi

10:52 | 17.12.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Prima expoziţie a păpuşilor de autor şi a ursuleţilor Teddy a fost inaugurată ieri la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău. În total, în cadrul manifestării sînt expuse peste 70 de păpuşi, personaje din poveşti şi desene animate, informează MOLDPRES. 

Natalia Ostrovski, coordonatorul expoziţiei, a precizat că expoziţia reuneşte peste 20 de creatori de păpuşi din diferite localităţi ale ţării, iar în zilele următoare lor li se vor alătura şi cîţiva meşteri din partea stîngă a Nistrului.

"Sînt atît maeştri autohtoni cu renume, cît şi creatori începători, care au participat la expoziţii de acest gen din Germania, Ţările Baltice, Ucraina. E vorba de Tatiana Pundev, Roza Buţanu, Irina Zlobin, Vladimir Suşkevici, Liusea Şumilo şi alţi creatori", a specificat Natalia Ostrovski. 

Solicitată de MOLDPRES, tînăra creatoare Irina Zlobin, care vine cu o colecţie de urşi Teddy, a spus că ideea de a confecţiona aceste personaje i-a venit în anul 2012, după ce a născut un copil. "Vroiam să-i fac fiicei cadou o jucărie creată de mine. Am căutat informaţii pe Internet, iar în anul 2013 am făcut cîteva schiţe. Pînă în prezent am confecţionat 22 de ursuleţi Teddy, din lînă de capră, pe care i-am vîndut unor colecţionari din SUA, China, Italia, la preţul de 100-300 de euro fiecare". 

Irina a adăugat că în aprilie anul viitor va participa la o expoziţie a creatorilor de păpuşi, care se va desfăşura în oraşul german Munster. Potrivit sursei citate, în competiţie s-au înscris deja peste 280 de creatori de păpuşi. 

Şi Svetlana Gavrilov, care a expus o colecţie de spiriduşi şi Babe Hîrci, a spus că este şi ea autodidact. "Nu avem în ţară nişte cursuri de confecţionare a păpuşilor. Am început să învăţ pe Internet această meserie, acum doi ani. În Republica Moldova aceste jucării se vînd mai greu. Oamenii cred că este scump să plăteşti pentru o păpuşă 200 sau 300 de dolari SUA. Dar e o muncă grea, lucrez două luni la crearea unui personaj. Folosesc materiale textile, în special capron. Acum am cîteva comenzi pentru Sankt-Petersburg", a specificat Svetlana Gavrilov. 

Expoziţia va fi deschisă publicului pînă pe 23 decembrie. 

img14002070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!