ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Sîngerei a fost dezvelit bustul Mitropolitului Iosif Naniescu

14:14 | 17.12.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Un bust al Mitropolitului Iosif Naniescu a fost dezvelit astăzi în oraşul Sîngerei, lucrare finanţată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, informează MOLDPRES.

În discursul său, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Nagy Mihály Zoltán, a apreciat înalt personalitatea Marelui Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, Iosif Naniescu, care, alături de Sfîntul Calinic de la Cernica,  a fost cel mai strălucit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a secolului XIX. 

Născut la 15 iulie 1818 în familia preotului Vasile Anania şi al prezbiterei Teodosia, din satul Răzălăi (de lîngă Sîngerei), ţinutul Bălţi, el rămîne la vîrsta de doi ani orfan de tată și de aici încolo cunoaște toate greutățile vieții. Educat de mama în spiritul creștinismului ortodox, luat în grijă de fratele mamei Teofilact, care a fost călugăr, apoi ierodiacon la Mănăstirea Frumoasa din Basarabia, ctitorie a Sfîntului Voievod Ştefan cel Mare, Iosif Naniescu învață la Mănăstirea Sfîntul Spiridon din Iaşi, la Seminarul Teologic din Buzău şi la Colegiul Sfîntul Sava din Bucureşti (1840-1847) și face, mai tîrziu, o strălucită carieră în biserica ortodoxă.

De la simplu călugăr (în 1835) devine Mitropolit al Moldovei (din 1875 pînă în 1902).

În această ultimă calitate, timp de 27 de ani, Mitropolitul Iosif Naniescu a păstorit cu o rară blîndeţe şi înţelepciune Mitropolia Moldovei, desfășurînd o bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală, culturală şi socială, fiind supranumit în popor Iosif cel sfînt şi milostiv, un exemplu viu şi greu de urmat. Refuză de mai multe ori scaunul patriarhal. Se stinge din viață la 26 ianuarie, 1902 și e înmormîntat în partea de sud a Catedralei mitropolitane din Iași.                           

Bustul a fost realizat de sculptorul din R. Moldova, Iulian Condrea. 

img14002086

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!