ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău s-a desfăşurat un Forum regional, organizat de către Delegaţia UE în R. Moldova

14:30 | 18.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/.  Oameni de afaceri din Moldova au participat astăzi la Forumul  regional cu genericul “Asistenţa Uniunii Europene pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, desfăşurat la Chişinău şi organizat de Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova, informează MOLDPRES. 

În discursul  rostit la deschiderea Forumului, Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat că “acesta este un eveniment foarte important  pentru Moldova odată cu semnarea  Acordului  de Asociere cu Uniunea Europeană şi  Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător /DCFTA/.  Noi dorim prosperitate R. Moldova  şi vrem ca oamenii să se simtă bine în ţara lor”, a accentuat oficialul. 

Tapiola a remarcat că odată cu semnarea Acordului de Comerţ Liber companiile din ţara noastră vor putea beneficia de accesul  pe noi pieţe  din UE şi că producătorii din Republica Moldova sînt foarte capabili să-şi majoreze  exporturile pe pieţele europene. În acest sens Pirkka Tapiola a  spus că ţara noastră “are un sector agricol fantastic” şi că  vînzarea  fructelor şi legumelor pe pieţele Uniunii Europene  va creşte cu uşurinţă. Oficialul a exprimat încrederea că Acordul sus-menţionat  va fi unul de succes pentru  Republica Moldova şi că în viitorul apropiat se va înregistra o mişcare a Moldovei cu o creştere majoră a exportului de produse pe pieţele UE. 

Prezent la Forum,  viceministrul în exerciţiu al Economiei Octavian Calmîc a afirmat că  Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător este o parte componentă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi oferă posibilitate ţării noastre de a se alinia la practicile internaţionale. Obiectivul nostru este de a extinde exportul produselor autohtone pe pieţele UE, şi anume Acordul de Comerţ Liber este o oportunitate pentru dezvoltarea colaborării comercial-economice a Republicii Moldova cu statele europene. 

Viceministrul a mai subliniat, în context, că în 10 luni ale anului curent exportul de produse moldoveneşti în ţările UE s-a majorat cu  aproape 13%. În aceeaşi perioadă s-a înregistrat o creştere cu peste 40 la sută a exportului de mărfuri autohtone în Italia,  cu circa 39 la sută – în Olanda,  cu 31% - în Germania ş.a.

 

 

img14002123

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!