ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zeci de credincioşi s-au adunat la Catedrala "Naşterea Domnului" pentru a-l cinsti pe Sfîntul Nicolae

10:47 | 19.12.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec./MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi de rit vechi îl cinstesc astăzi pe Sfîntul Nicolae, făcătorul de minuni. Cu acest prilej, cîteva zeci de credincioşi s-au adunat astăzi la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din centrul capitalei, unde are loc un serviciu divin, închinat sărbătorii, după care copiii vor primi cadouri şi dulciuri, informează MOLDPRES.

Potrivit tradiţiei ortodoxe, Sfîntului Nicolae se roagă bolnavii, agricultorii, crescătorii de animale, pescarii şi marinarii. În noaptea de 18 spre 19 decembrie se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sînt cuminţi, lăsîndu-le în ghete dulciuri şi alte daruri. Tot Moş Nicolae este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători.

Sfîntul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la nord de Betleem, a trăit în şecolul al IV-lea şi a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei). El a fost cunoscut pentru credinţă, zelul şi dragostea pentru oameni, în special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinţi a moştenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei  nevoiaşi. Oamenii l-au considerat sfînt chiar din timpul vieţii.

Tradiţia spune că o familie săracă avea trei fete. Atunci cînd acestea au crescut, părinţii s-au gîndit să le vîndă într-un bordel. Sfîntul Nicolae le-a salvat sufletele, punîndu-le la fereastră cîte o pungă cu bani. Totodată, Sfîntul Nicolae a salvat de la naufragiu, prin rugăciune, nişte marinari.

În Republica Moldova aproximativ 82 de mii de bărbaţi poartă numele Nicolae, Nicolai sau Nicu. Totodată, peste 10 mii de femei au numele Nicoleta sau Nicolina.

 

img14002148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!