ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost lansată „Antologia fotografiei basarabene”

17:56 | 19.12.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Maestrul fotograf Mihai Potîrniche şi-a lansat astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei „Antologia fotografiei basarabene”, apărută recent în limbile română şi engleză la Combinatul Poligrafic din Chişinău, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, informează MOLDPRES.

Antologia conţine 320 de pagini şi 550 de fotografii, semnate de Mihai Potîrniche, Pavel Balan, Ion Bolboceanu, Valeriu Volontir şi alţi zeci de  fotografi de notorietate din R. Moldova. În total, albumul întregeşte 111 autori, 80 de fotografii fiind anonime. Lucrarea a fost editată cu ocazia împlinirii a 175 de ani, de cînd Academia Franceză a făcut publică fotografia şi a 160 de ani, de cînd la Chişinău a fost înfiinţat primul atelier foto.

În discursul său, ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, a subliniat că pentru minister este o onoare de a sprijini financiar această carte, care e un cadou de Crăciun pentru ţara noastră.

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, antologia lui Mihai Potîrniche constituie o lucrare de referinţă pentru R. Moldova, o istorie în imagini care ne va prezenta ţara peste hotare.

La rîndul său, scriitorul Spiridon Vangheli a afirmat că „Antologia fotografiei basarabene” este o lucrare fundamentală. „Ea merită, cu toată siguranţa, Premiul Naţional”, a constatat Spiridon Vangheli.

Criticul şi istoricul de artă Tudor Stăvilă a menţionat că prin această carte se pune în circuitul valoric istoria artei fotografice de la origini pînă în prezent. „Mihai Potîrniche a făcut din arta fotografică o imagine care reflectă eternitatea”, a constatat Tudor Stăvilă, iar redactorul coordonator al cărţii, Ioan Mînăscurtă, a  afirmat că această carte demonstrează politica lucrului bine făcut. „Să ne învăţăm a face lucruri bune”, a îndemnat scriitorul Ioan Mînăscurtă.

„Antologia fotografiei basarabene” a apărut într-un tiraj de 300 de exemplare şi a fost redactată artistic de către pictorul Simion Zamşa.

 

 

img14002176

img14002176

img14002176

img14002176

img14002176

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!