ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 13 mln de euro au fost investite în dezvoltarea IMM-urilor

10:53 | 20.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a transferat, în luna octombrie, în contul Republicii Moldova ultima tranșă în valoare de 13,16 milioane de euro prevăzută în cadrul Programului de Suport Bugetar „Susținerea Economică în Zonele Rurale”, a anunţat vineri vicepremierul, ministru în exerciţiu al Economiei Andrian Candu, informează MOLDPRES.

"Cu acești bani au fost înregistrate realizări semnificative în zonele rurale. Prin Programul Național privind abilitarea economică a tinerilor au fost create peste 280 de afaceri, prin intermediul organizației ODIMM s-au acordat 75 de credite pentru alte tipuri de business, iar prin Programul PARE au fost create peste 120 de afaceri”, a declarat Andrian Candu.

Ministrul în exerciţiu al Economiei a menționat că 80 de milioane de lei din această tranșă au fost cheltuiți pentru crearea mai multor ferme și întreprinderi de prelucrare a produselor agricole. Din aceste resurse financiare a fost creat un incubator de afaceri în Ceadîr-Lunga.

„În prezent Întreprinderile Mici și Mijlocii generează 30 la sută din PIB, dar noi tindem să ajungem la nivelul țărilor înalt dezvoltate, unde cifra respectivă se ridică la 70%”, a afirmat ministrul.

Valoarea totală a tranșei este de 14 milioane de euro, însă 6% din bani nu au fost utilizați deoarece erau prevăzuți pentru implementarea unui proiect de lege privind achizițiile publice, care nu a intrat în vigoare, deoarece nu s-a reușit adoptarea inițiativei în Parlament.

„Aceste 94 de procente reprezintă un succes și este binemeritat de țara voastră. Am văzut afacerile inițiate din banii alocați de Uniunea Europeană și cred că sînt niște pași importanți pentru dezvoltarea Moldovei. Cel mai important este că a fost realizată coeziunea dintre regiuni. Îndemn să vedem partea pozitivă a acestor 6 la sută rămase neutilizate. În baza restanței s-a luat decizia să fie creat un organ independent de control unde pot fi depuse contestațiile”, a menţionat Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

În perioada 2010- 2014 suportul financiar total acordat de Uniunea Europeană prin Programul PSB ESRA este de 72 de milioane de euro.

 

img14002183

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!