ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful statului a consultat fracţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcţia de Premier

17:51 | 27.01.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Şeful statului Nicolae Timofti a convocat astăzi fracțiunile parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat din Moldova (PDM), Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) și Partidului Liberal (PL) pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru, informează MOLDPRES.

Primii la Reşedinţa de Stat au venit liberal-democraţii. Liderul PLDM Vlad Filat a declarat după consultări că formaţiunea pe care o conduce a propus candidatura lui Iurie Leancă pentru funcţia de Premier.

Preşedintele PDM Marian Lupu a afirmat că deputaţii democraţi vor susţine orice candidat propus de PLDM pentru funcţia de Prim-ministru. „Este o poziţie corectă. PLDM nu ne-a dat indicaţii referitoare la persoana care trebuie să fie înaintată de către PDM la funcţia de speaker. Şi noi procedăm la fel”, a precizat Lupu.

Violeta Ivanov, preşedinte al fracţiunii parlamentare a PCRM a comunicat că PCRM are anumite condiţii pentru a susţine Guvernul. „Am condiţionat unele chestiuni, inclusiv nume pentru care putem vota Guvernul minoritar. PLDM şi PDM cunosc condiţiile PCRM”, a specificat Ivanov. Aceasta a refuzat să precizeze dacă deputaţii comunişti vor susţine candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de Premier.

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a spus după întrevederea cu Nicolae Timofti că liberalii urmează să decidă în cadrul formaţiunii dacă vor susţine sau nu candidatul care va fi înaintat pentru funcţia de Premier.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvînt al şefului statului a declarat că în una din zilele următoare Nicolae Timofti va lua o decizie cu privire la desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru. 

Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de Prim-ministru urmează să ceară, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. 

img15000533

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!