ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Naţională a avut loc o seară de creaţie a actriţei Mariana Bahnaru

18:00 | 28.01.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 ian. /MOLDPRES/. Actriţa Mariana Bahnaru, Artistă a Poporului a avut astăzi o seară de creaţie, la cea de-a 70-a aniversare, în cadrul Cenaclului literar-artistic „Ideal” de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, care i-a fost profesor la Şcoala Superioară de Teatru „B. Şciuckin” din Moscova, a relatat despre primii paşi făcuţi de protagonista serii pe scena profesionistă.

„Am primit-o suplimentar la facultate, iar peste un an, Mariana Bahnaru a devenit eminentă. În anul trei, cînd împreună cu alţi colegi a prezentat un fragment din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, profesorul Iosif Molcianiov a rămas entuziasmat de înalta ei măiestrie de a reda esenţa umană. Această calitate a ajutat-o să se afirme pe deplin în ipostază de crainic, actor şi declamator. După absolvire, a fost angajată la Teatrul „Luceafărul”. Pe urmă, cînd am fost nevoit să plec din funcţia de regizor-şef al teatrului şi am fost invitat să lucrez la Radio Moldova, i-am cedat funcţia de crainic. Mariana are o voce de aur. Este comoara noastră naţională, mă mîndresc că am avut o asemenea studentă”, a remarcat Ion Ungureanu.

La rîndul său, scriitorul Nicolae Dabija a menţionat că Mariana Bahnaru face parte din generaţia de aur a actorilor basarabeni. „Şcoala noastră de actori trebuie să fie un model pentru cele similare din alte ţări. De la Mariana Bahnaru noi, scriitorii, am învăţat să punem accent pe sens, nu pe rime. În acelaşi timp, ea este pentru noi o lecţie nesfîrşită de limbă română”, a accentuat Nicolae Dabija.

Despre viaţa şi activitatea omagiatei au mai vorbit scriitorii Tudor Palladi, Vasile Căpăţînă, Ion Cuzuioc, Mihai Morăraş, compozitorul Constantin Rusnac, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Chiril Moţpan, fosta crainică de la Radio Moldova, Vera Mereuţă, care i-a fost Marianei Bahnaru profesoară de arta vorbirii, actriţa Gabriela Lungu, iar interpreţii Ilie Văluţă, Silvia Goncear, Cristina Scarlat, Cristina Pintilie şi Maria Stoianov au susţinut un recital muzical.

Mariana Bahnaru s-a născut la 28 ianuarie 1945 în satul Vînători, raionul Nisporeni, localitate care a dat lumii mai multe vedete: Ștefan Petrache, Nina Ermurache, dar și profesorul universitar și țambalistul Vasile Crăciun.

Mariana Bahnaru a absolvit Școala Superioară de Teatru „B. Șciukin” din Moscova (1971). Un scurt timp a fost actriță, producîndu-se cu cîteva roluri în spectacole de teatru, apoi – la Radio Moldova, unde a lucrat crainică mai bine de patru decenii, dar a prezentat și cicluri de emisiuni la televiziune. În 2010 i s-a conferit titlul onorific de Artistă a Poporului. Din 2012 este profesoară la Școala bunelor maniere din Chișinău.

img15000564

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!