ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jeliu Jelev a murit

12:12 | 30.01.2015 Categorie: Externe

Sofia, 30 ian. /MOLDPRES/. Jeliu Jelev, disidentul care a fost primul președinte necomunist al Bulgariei din 1990 pînă în 1997, a murit la vîrsta de 79 de ani, a anunțat vineri președintele Parlamentului de la Sofia, relatează REUTERS, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Contribuția lui Jelev la progresul democratic și la drumul european al Bulgariei va fi mereu în memorie și va fi onorată de societate", a declarat Țețka Țaceva, precizînd că parlamentarii vor ține un minut de reculegere pentru Jeliu Jelev.

Membru al Partidului comunist bulgar în tinerețe, Jelev a fost exclus în 1965 pentru vederile sale divergente față de regim. 

Jeliu Jelev, care a fost președinte al partidului de dreapta Uniunea forțelor democratice, a devenit renumit pentru cartea sa "Fascismul". La numai trei săptămîni după publicarea cărții, în 1982, cartea a fost interzisă și înlăturată din librării, întrucît asemăna regimul comunist cu administrația fascistă a țării din Al Doilea Război Mondial.

În 2009, Jeliu Jelev și-a exprimat opinia că Bulgaria ar trebui să se transforme într-o republică prezidențială, după model francez.

img15000609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!