ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect european ajută antreprenorii din spaţiul rural să-şi dezvolte afacerile

15:07 | 30.01.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Rezultatele preliminare ale implementării proiectului „Reţeaua locală/regională pentru dezvoltarea economică în calitate de element decisiv pentru sporirea competitivităţii în regiunile Bazinului Mării Negre (Black LRED – Net)" au fost prezentate astăzi, la Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat antreprenori din localităţile rurale, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi parteneri europeni.

Solicitat de MOLDPRES, directorul executiv al Centrului de consultanţă în afaceri, Anatol Paladi, a spus că proiectul este implementat în cinci ţări partenere: Armenia, Georgia, Bulgaria, Grecia şi R. Moldova.

„Scopul proiectului este de a dezvolta antreprenoriatul în afaceri în spaţiul rural, de a-l extinde pe plan internaţional, de a crea noi locuri de muncă şi de a îmbunătăţi infrastructura locală. Pentru aceasta au fost selectate trei sate: Domulgeni, raionul Floreşti, Şipca, Şoldăneşti şi Chişcăreni, Sîngerei”, a precizat Anatol Paladi.

Potrivit sursei citate, graţie proiectului, la Sîngerei a fost creată Asociaţia Apicultorilor „Proapis”, care acordă consultanţă membrilor săi, iar în curînd în această localitate va fi deschisă o piaţă agricolă pentru comercializarea produselor apicole şi piscicole pe traseul naţional Chişinău-Bălţi. În satul Şipca a fost iniţiat un cluster economic în domeniul apiculturii şi a fost creat un grup de producători, iar la Domulgeni - activează o reţea de producători de mezeluri şi a fost lansată campania de promovare a turismului rural. De asemenea, proiectul contribuie la atragerea surselor financiare pentru dezvoltarea antreprenoriatului din fonduri europene.

Prezent la eveniment, antreprenorul Ion Frumusachi, conducătorul unei întreprinderi de prelucrare a mezelurilor din Domulgeni, Floreşti, a afirmat pentru agenţie că prin intermediul proiectului vrea să-şi dezvolte afacerea, ca aceasta să devină mai profitabilă.

Proiectul „Reţeaua locală/regională pentru dezvoltarea economică în calitate de element decisiv pentru sporirea competitivităţii în regiunile Bazinului Mării Negre” a fost iniţiat în iulie 2013 şi se va încheia în iulie 2015. Bugetul total al acestuia este de 473 mii de euro pentru cele cinci ţări, dintre care 65 mii de euro au fost alocaţi pentru R. Moldova.

img15000620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!