ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău au fost discutate perspectivele de aprofundare a cooperării comercial-economice între Republica Moldova și China

17:16 | 30.01.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Perspectivele de aprofundare a cooperării comercial-economice între Republica Moldova și China au fost discutate ieri în cadrul întrevederii dintre viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, și directorul general al Biroului de Comerț Exterior și Cooperare Economică din Ningbo, Danhua Yu. Oficialii au subliniat interesul pentru dezvoltarea relațiilor între cele două state prin intensificarea cooperării economice şi comerciale, inclusiv posibilităţile investiţionale din ambele ţări, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al ME.

Octavian Calmîc a menţionat că impozitele şi regulile stricte de pe piaţa chineză fac penetrarea companiilor moldoveneşti mai complicată, din această cauză susţinerea Guvernului chinez fiind una foarte importantă pentru producătorii din țara noastră.

Partea chineză a prezentat oportunităţile şi politica preferenţială pentru participarea agenţilor economici din R. Moldova la expoziţiile internaţionale desfăşurate în China. Totodată, ambele părți au exprimat dorinţa şi necesitatea participării companiilor autohtone la Expoziţia „CEEC Fair” care va avea loc în perioada 9-12 iunie 2015, la Ningbo.

Directorul Danhua Yu a declarat că Republica Moldova este una din cel 16 ţări cu care Republica Populară Chineză menţine relaţii mai strînse. Pe lîngă aceasta, reprezentanţii delegaţiei chineze au apreciat calitatea înaltă a produselor moldoveneşti, mai ales a vinurilor, sucurilor, mierii, îmbrăcămintei din piele, blănurilor.

Printre alte subiecte abordate au fost facilitarea creşterii exporturilor în China a produselor agricole autohtone, implementarea unor proiecte investiţionale în domeniul industriei şi agriculturii, precum și preluarea experienţei chineze în domeniul feroviar.

Biroul de Comerț Exterior și Cooperare Economică din Ningbo este o parte componentă de guvernare chineză, în responsabilităţile căreia sînt incluse comerțul exterior, investițiile străine și cooperarea economică. Ningbo se află într-o Zonă liberă de comerț și este un port comercial în provincia Zhejiang.

 

img15000627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!