ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele ţării a oferit o recepție pentru membrii corpului diplomatic, acreditaţi la Chișinău

19:23 | 30.01.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a oferit astăzi, la Palatul Republicii, o recepție cu ocazia sărbătorilor de iarnă pentru membrii corpului diplomatic, acreditaţi la Chișinău, transmite MOLDPRES citînd Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a ținut următorul discurs în fața celor prezenți la eveniment:

„Stimate doamne şi stimaţi domni,

deputaţi şi miniştri,

Excelenţele Voastre,

doamnelor şi domnilor ambasadori,

Anul care s-a scurs de la ultima noastră întîlnire a fost unul de referinţă în afirmarea Republicii Moldova pe plan internaţional şi consolidarea cursului ei de dezvoltare în familia popoarelor europene.

Într-un context regional de securitate dificil, cu provocări la adresa securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova, am reuşit să avansăm substanţial în raporturile noastre cu Uniunea Europeană.

Prin obţinerea regimului liberalizat de vize cu statele membre ale Uniunii Europene, prin semnarea, ratificarea şi punerea în aplicare a Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de comerţ liber cu Uniunea Europeană, am parcurs o etapă hotărîtoare în procesul de integrare a ţării noastre în Uniunea Europeană.

Trebuie să menţionez că acest succes se datorează, în primul rînd, sprijinului consistent pe care l-am primit din partea statelor membre ale Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii, și a altor parteneri, atît în plan politic, cît şi în eforturile de modernizare a ţării.

Contăm pe sprijinul politic al partenerilor noştri europeni în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga în vederea reconfirmării perspectivei europene a Republicii Moldova.

Implementarea prevederilor Acordului de Asociere rămîne obiectivul nostru naţional major în anii 2015-2016. Vom acţiona cu perseverenţă în realizarea tuturor sarcinilor de etapă. 

Sprijinul statelor-membre ale Uniunii Europene şi a partenerilor de dezvoltare în vederea realizării unui spectru larg de obiective sectoriale va contribui la integrarea Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene.

În 2014 au evoluat relaţiile bilaterale cu statele vecine, România şi Ucraina, care vor rămîne o prioritate a politicii noastre externe.

Relaţiile moldo-române au avansat substanțial prin punerea în aplicare a priorităților de pe agenda bilaterală, și desfășurarea unor multiple proiecte economice și sociale.

Prin inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni am pus bazele interconexiunii energetice cu spațiul european.

România este unul din principalii noștri parteneri comercial-economici, și un promotor prețios al cauzei europene a Republicii Moldova.

Dialogul politic cu Ucraina s-a intensificat considerabil.

Fiind un factor important în cooperarea şi securitatea regională, contăm în continuare pe un rol activ al Ucrainei în procesul de reglementare a problemei transnistrene. Totodată, aş vrea să exprim, cu profundă amărăciune, îngrijorarea noastră cu privire la evoluţia dramatică a evenimentelor din regiunile de sud-est ale Ucrainei.

În această perioadă de grele încercări pentru poporul Ucrainei, doresc să reiterez mesajul nostru de solidaritate şi sprijin pentru eforturile întreprinse, cu participarea partenerilor internaţionali, vizînd identificarea unei soluţii politice paşnice a crizei, fără ingerinţă externă, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Raporturile bilaterale dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii au cunoscut o dezvoltare ascendentă, fiind marcate de consolidarea dialogului politic la nivel înalt, atît pe linie guvernamentală, cît şi pe cea a forurilor legislative.

Lansarea în 2014 a Dialogului Strategic şi aprofundarea dialogului cu Congresul american au impulsionat și dimensiunea comercial-economică a cooperării.

În anul 2014 relațiile bilaterale Statele Unite – Republica Moldova au avansat către un nivel profund de angajament bilateral și de interes reciproc.

Vom menţine acelaşi curs ascendent al relaţiilor cu partenerii americani.

Profit de ocazie pentru a-l saluta pe noul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa, domnul James Pettit, care mi-a prezentat astăzi scrisorile de acreditare.

Doresc să menţionez dialogul politic fructuos şi dezvoltarea continuă a relaţiilor economice cu Belarus, Turcia, Israel, Republica Populară Chineză, Japonia și Coreea de Sud.

Ne propunem valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu aceste ţări, dar şi cu alţi actori globali şi regionali în ascensiune.

Ţin să menţionez, în particular, intenţia Republicii Moldova şi a Japoniei de a deschide pe parcursul anului curent şi următor, în bază de reciprocitate, a ambasadelor ţărilor noastre la Tokyo şi Chişinău.  

Federaţia Rusă rămîne un partener politic şi comercial-economic important pentru ţara noastră.

Vom continua eforturile la nivel politic şi pe linia ministerelor de resort în vederea depăşirii blocajelor ridicate artificial în unele sectoare ale cooperării noastre tradiţionale.

În ultimul an, Serviciul diplomatic a depus un efort consistent în vederea consolidării cadrului juridic al relaţiilor bilaterale, reuşindu-se liberalizarea regimului de vize cu o serie de state, precum Republica Turcia, Statul Israel, Muntenegru, și Republica Albania.

S-a efectuat o muncă considerabilă în vederea consolidării capacităţilor de interacţiune  şi sprijin pentru diaspora moldovenească, extinderea reţelelor consulatelor de carieră şi consulilor onorifici ai Republicii Moldova, acordării asistenţei cetăţenilor noştri în situaţii de criză.

Vom acorda şi pe viitor o atenţie specială cooperării multidimensionale în cadrul organizaţiilor internaţionale relevante precum ONU, OSCE și Consiliul Europei.

Într-un mediu internaţional tot mai complex şi inter-conectat, am considerat că este important să aprofundăm dialogul politic şi cooperarea practică cu NATO, punînd accent pe reformarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare al ţării.

Astfel, în martie 2014 Republica Moldova a detaşat un contingent de 41 de militari în operaţiunea KFOR din Kosovo. 

De asemenea, la Summit-ul NATO din Ţara Galilor țara noastră a aderat la Platforma de interoperabilitate şi Iniţiativa de consolidare a capacităţilor de apărare.

Excelenţele Voastre,

Doamnelor şi domnilor,

Reglementarea conflictului transnistrean rămîne un obiectiv prioritar, eforturile noastre fiind axate pe crearea condiţiilor favorabile pentru identificarea unei soluţii, în baza respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

O premisă indispensabilă a acestui proces trebuie să fie finalizarea retragerii de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor şi stocurilor de muniţii aparţinînd Federaţiei Ruse, care nu întrunesc consimţămîntul statului gazdă, precum şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii în Zona de Securitate într-o misiune civilă cu mandat internaţional corespunzător.

Doar aşa vom putea construi, împreună cu compatrioţii noştri care locuiesc în regiunea transnistreană, o ţară democratică, europeană, care va garanta bunăstarea tuturor cetăţenilor, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

În final, doresc să îmi exprim încrederea că, în timpul cel mai apropiat, Parlamentul va acorda vot de încredere unui nou Guvern, care va continua politicile de europenizare a Republicii Moldova, aceasta fiind, după adînca mea convingere, singura cale de propășire a țării.

Vă mulțumesc”.

 

img15000633

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!