ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM: A fost selectată compania care va efectua investigații la trei bănci din Moldova

15:58 | 31.01.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. O companie din Marea Britanie va efectua o investigație specială la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, anunță Banca Națională a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

La concurs au participat trei dintre cele mai mari firme internaționale de audit, care fac parte din grupul numit Big Four: Ernst & Young, KPMG şi PricewaterhouseCoopers, precum și compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, se precizează într-un comunicat de presă al BNM, difuzat astăzi.

Experții de la Kroll Associates vor efectua investigarea preliminară a tranzacţiilor de la cele trei bănci, care se ridică la sute de milioane de lei. Obiectivul investigaţiilor va fi de „a identifica potenţialele căi de anchetă a tranzacţiilor suspecte şi, eventual, frauduloase, precum şi pentru a determina modalitățile posibile de recuperare a activelor acestor bănci”.

La prima etapă a investigaţiei, care va dura o lună, compania va analiza tranzacţiile suspecte din aceste bănci, persoanele implicate, va stabili care au fost fluxurile financiare şi unde au fost transferate şi va veni cu propuneri de elaborare a unei strategii pe termen mai îndelungat, care va permite Republicii Moldova să le recupereze, a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu, în emisiunea „Spaţiul Public” de la Radio Moldova.

„Această companie nu va substitui obligaţiile BNM în calitate de regulator în sistemul bancar, nici cele ale organelor de anchetă, care trebuie să stabilească gradul de infracţionalitate în acţiunile unor conducători ai acestor bănci. Dar aceasta are capacităţi de expertiză în investigarea tranzacţiilor internaţionale”, a specificat guvernatorul BNM.

Potrivit unui comunicat al BNM, difuzat la sfîrșitul lunii decembrie, în luna noiembrie 2014 a avut loc „un număr de tranzacţii în proporţii deosebit de mari”, ce se ridică la cîteva miliarde de lei, între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

img15000653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!