ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” are un sediu renovat

16:08 | 31.01.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Inaugurarea sediului renovat al Teatrului Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” va avea loc pe 27 martie 2015, de Ziua Mondială a Teatrului, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul artistic al Teatrului Naţional „ Satiricus I.L. Caragiale” Sandu Grecu, Artist al Poporului, a afirmat că lucrările de reconstrucţie a edificiului instituţiei au durat mai bine de doi ani.

„Iniţial ne-am propus să reparăm acoperişul şi scena, dar în baza expertizei tehnice inginereşti am purces la reconstrucţia capitală a sediului, care a fost renovat în proporţie de 90  la sută. În prezent, avem o sală de spectacole de două ori mai încăpătoare – de circa 400 de locuri. De asemenea, dispunem de o sală mică de 100 de locuri, care deja funcţionează, de 12 cabine de machiaj pentru cei 35 de actori, de birouri pentru administraţie, ateliere de croitorie, tîmplărie, butaforie şi decor, de un punct termic performant, precum şi de o scenă modernă cu lumină şi sunet de ultimă generaţie”, a menţionat Sandu Grecu.

Potrivit sursei citate, fiecare cabină de machiaj are baie şi veceu, mobilier necesar cu toate accesoriile necesare pentru ca actorii să se simtă confortabil.

Lucrările de reconstrucţie sînt estimate la peste 16 milioane de lei, bani alocaţi de către Primăria municipiului Chişinău şi Guvernul R. Moldova. Circa 1,5 mln de lei a investit şi teatrul, mijloacele financiare fiind adunate în urma vînzării biletelor la spectacole. De asemenea, au mai contribuit unii agenţi economici, prieteni ai teatrului.

În perioada în care sediul instituţiei s-a aflat în reconstrucţie, teatrul a efectuat turnee în satele şi oraşele din R. Moldova, în România, Italia, Grecia, Ucraina, Belarus etc.

Pe 12 februarie, în Sala Mică a teatrului va avea loc premiera spectacolului „Bătrînii noştri” de Dumitru Crudu, în regia lui Sandu Grecu. Pe 27 martie, la inaugurarea sediului renovat, în Sala Mare va fi prezentat spectacolul „Angajare de clown” de Matei Vişniec, montat de acelaşi regizor.

Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” a fost fondat  în 1990 de către actorul şi regizorul Sandu Grecu, discipol al conducătorului artistic al Teatrului „Satiricon” din Moscova, Constantin Raikin. Timp de un sfert de secol, pe scena teatrului au fost montate peste 25 de spectacole, care se menţin în repertoriu. Pe 19 decembrie 2015 instituţia va marca cea de-a 25-a aniversare printr-o suită de manifestări cultural-artistice. Tot atunci se va desfăşura tradiţionala Gală a Premiilor Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”.

img15000654

img15000654

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!