ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Concurenței va investiga o presupusă înțelegere de cartel pe piața valutară

16:25 | 31.01.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Plenul Consiliului Concurenței a inițiat astăzi o investigație privind „semnele stabilirii coordonate a cursului valutar de către unele unități de schimb valutar, ceea ce ar putea constitui o încălcare a art. 5 din Legea Concurenței”, informează MOLDPRES.

Stabilirea de către băncile comerciale sau casele de schimb valutar a unor cotații identice „ar putea semnala existența unui cartel”. Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la un șir de case de schimb valutar din municipiul Chișinău. În cazul în care va fi demonstrată înțelegerea de cartel, agenții economici riscă să fie sancționați cu 5% din cifra anuală de afaceri.

Pe parcursul săptămînii curente au fost semnalate mai multe cazuri în care majoritatea operatorilor pe piața valutară (bănci și case de schimb valutar) au afișat cotații identice la cumpărarea/vînzarea dolarului.

Băncile comerciale şi casele de schimb valutar au afişat astăzi o cotaţie la vînzare de peste 18 lei pentru un dolar şi 20 de lei pentru un euro. Băncile comerciale vindeau dolarul SUA la un curs mediu de 18.0415 pentru un dolar și îl cumpărau contra 17.8454, iar casele de schimb valutar operau cu o cotație medie la vînzare de 18.0444 și cumpărare de 17.8310.

img15000655

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!