ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vlad Filat: Datoria noastră este să asigurăm Republica Moldova cu condiții de stabilitate pentru că doar astfel ne vom putea mișca înainte

08:06 | 21.02.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Vlad Filat, Președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Î: Dle Filat, Republica Moldova are în sfîrșit un Guvern învestit. Care e următoarea țintă a Dvs., a partidului pe care-l conduceți, a colegilor de coaliție?

V.F.: Da, într-adevăr am reușit învestirea unui nou Guvern, deși, trebuie să recunosc, acest proces a fost mai îndelungat și mai dificil decît credeam la început, adică imediat după alegeri. Acum este foarte important ca acest Guvern, noi toți, împreună, să ne mișcăm rapid și să soluționăm toate acele probleme ce s-au acumulat, multe fiind generate de situația de instabilitate politică prin care a trecut Republica Moldova. La concret, acum urmează să ne concentrăm pe soluționarea problemelor ce țin de politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, piața valutară, piața produselor farmaceutice, piața produselor petroliere, situația criminogenă etc. Trebuie să creăm toate acele condiții necesare, pentru a asigura dezvoltarea economiei și în continuare, astfel încît în rezultat să avem noi locuri de muncă bine plătire, să avem mai mulți bani pentru majorarea salariilor, pensiilor, îndemnizațiilor.

Nu în ultimul rînd, această stabilitate la care am ajuns cu atîta greu este importantă pentru Republica Moldova și în contextul evenimentelor ce au loc în imediata apropiere a frontierelor noastre. Situația e complicată și trebuie să știm să-i facem față.

Î: Bine, dar, totuși, stabilitatea de care vorbiți nu e chiar atît de sigură, dacă putem spune așa. Avem o coaliție minoritară, pînă la urmă, nu una majoritară. Nu credeți că era mai multă stabilitate dacă și PL participa la guvernare?

V.F.: Să știți că negocierile privind crearea unei coaliții de guvernare nu au fost deloc ușoare, cum poate părea dintr-o parte. Dar ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că s-a făcut tot posibilul pentru ca PL să fie la guvernare. Altceva este că, din motive bine cunoscute, acest lucru nu a reușit. Eu nu voi reveni la toate acele detalii care țin de procesul de negocieri cu liberalii, pentru că ele nu o dată au fost făcute publice. Regret că liberalii au ales o altă cale decît cea a dialogului constructiv, decît cea a compromisului rezonabil și, în rezultat, ei înşişi  s-au exclus din calculele ce au vizat noua guvernare a Republicii Moldova.

Î: Comuniștii și-au dat votul pentru noul Guvern. Înseamnă aceasta că putem vorbi de participarea lor la guvernare într-o formă oarecare?

V.F.: Categoric, nu! Comuniștii au votat noul Guvern dînd dovadă de multă responsabilitate și de o bună înțelegere a situației în care se află Republica Moldova. Dar ei nu sînt parte a guvernării.

Î: Se vorbea la un moment dat că PCRM ar fi înaintat condiția reducerii tempoului de integrare europeană a Republicii Moldova în schimbul votului lor.

V.F.: Integrarea europeană nu se negociază. Este un proces mult prea responsabil și mult prea important pentru cetățeni, pentru viitorul Republicii Moldova ca și stat ca să facă parte din negocierile politice. Și așa va fi atîta timp cît PLDM va determina tonalitatea evenimentelor politice din Republica Moldova.

Î: Bine, dar Guvernul totuși e minoritar, iar aceasta înseamnă și anumite pericole…

V.F.: Nu este pentru prima dată cînd în Republica Moldova activează astfel de guverne fără acoperire politică majoritară în Parlament. Spre exemplu, în condiții similare cu cele actuale au activat guvernele Sturza și Braghiș. Repet: nu e cea mai fericită soluție, dar nu am avut de ales.

Î: Cum, în aceste condiții, va decurge votarea în Parlament?

V.F.: Ziua de vineri a arătat că fiecare proiect de lege poate fi votat. Trebuie doar argumentat suficient de bine ca majoritatea deputaților să nu aibă dubii că acesta este în interesul țării.

Î: Se pare că învestirea Guvernului Gaburici ar putea să vă coste plecarea Dlui Leancă din PLDM. Cel puțin, la acest subiect se fac multe speculații…

V.F.: Nu aș vrea să anticipez. Urmează să vedem cum vor decurge lucrurile în continuare. Dar, ceea ce vreau să vă spun este că, indiferent de ce se va întîmpla, PLDM va continua să fie preocupat de buna guvernare a țării, de continuarea tuturor acelor procese pe care le-am început încă în 2009 și pe care urmează să le ducem la bun sfîrșit în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Țara are nevoie de o guvernare responsabilă și eficientă și pe asta ne vom concentra. De altfel, cum am făcut și pînă acum, indiferent de diverse evenimente politice mai puțin importante și mai puțin plăcute care au avut loc.

Î: Dați-mi voie să insist și să Vă întreb: De ce, totuși, credeți că Dl. Leancă nu și-a dat votul pentru Guvernul Gaburici?

V.F.: Și pentru mine este straniu comportamentul Dlui, la fel ca și argumentele pe care le-a adus în public. Or, Dl Leancă a susținut inițial ideea unui Guvern minoritar, a fost acel care a acceptat chiar să candideze la funcția de Prim-ministru ca reprezentant al unui Guvern minoritar. Mai mult ca atît, la acea etapă nu-l deranja deloc votarea împreună cu comuniștii, după cum a declarat ulterior. Or, el a votat împreună cu comuniștii pentru alegerea Dlui Candu în funcția de Președinte al Parlamentului și tot el a fost acel care a mers la comuniști, încercînd să obțină votul lor pentru Guvernul pe care l-a propus Parlamentului. Și șirul ciudăţeniilor comportamentului Dlui nu se termină aici. Spre exemplu, el a votat pentru candidatura lui Chiril Gaburici în partid, dar a refuzat să-l susțină în Parlament. Apropo, nu este pentru prima dată cînd Dl Leancă procedează altfel decît partidul. Spre exemplu, cînd PLDM și partenerii noștri din PPE l-au susținut la Președinția României pe Klaus Iohannis, Dl Leancă a decis să-l susțină pe Victor Ponta. În fine, toate aceste detalii îl privesc pe Dl Leancă, iar noi putem doar să constatăm aceste stranietăți în comportamentul Dlui.

Î: În final, vreau să Vă întreb: Cum credeți că va evolua situația politică în continuare?

V.F.: Datoria noastră este să asigurăm Republica Moldova cu condiții de stabilitate, pentru că numai astfel ne vom putea mișca înainte și asigura cetățenilor noștri un trai decent. Pentru PLDM aceasta este o prioritate care va sta la baza tuturor acțiunilor noastre din continuare și sper că și alte formațiuni politice parlamentare vor proceda la fel.

Î: Vă mulțumim!

(Editor F. Galaico)

img15001141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!