ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O conferinţă ştiinţifică dedicată etnologului Victor Cirimpei a avut loc la AŞM

16:36 | 24.02.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc astăzi conferinţa ştiinţifică „Etnologul Victor Cirimpei la 75 de ani de la naştere”, informează MOLDPRES.

Directorul Institutului de Filologie al AŞM Vasile Bahnaru a menţionat că Victor Cirimpei este un nume de referinţă în ştiinţa noastră. „Dovadă sînt cărţile şi articolele sale, publicate de-a lungul anilor”, a  remarcat Vasile Bahnaru.

Potrivit profesorului universitar Ion Ciocanu, activitatea ştiinţifică a lui Victor Cirimpei s-a axat pe mai multe direcţii: istoria folcloristicii româneşti, cultura etnologică a românilor în contextul universal, funcţionarea comicului popular, interferenţele folclorului cu literatura, editarea ştiinţifică a monumentelor de creaţie populară ş.a.

Victor Cirimpei s-a născut la 15 februarie 1940 în satul Drăgăneşti, judeţul Bălţi. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (1964). Şi-a continuat studiile de doctorat la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova (1964-1967). În 1968 a susţinut teza de doctor în filologie. Din acelaşi an a fost angajat în calitate de cercetător ştiinţific la sectorul de folclor al Institutului de Limbă şi Literatură al AŞM, azi Institutul de Filologie.

Victor Cirimpei a publicat peste 130 de lucrări, dintre care: 5 monografii,  5 volume de cercetări şi materiale etnofolclorice, 11 articole şi studii consacrate lui Dimitrie Cantemir ş.a. Este coautor al colecţiilor de folclor din zonele Codri, Bugeac, nordul Moldovei, stepa Bălţilor, din Caucazul de Nord, Maramureş şi Ţara Fagilor. A semnat volumele ştiinţifice: „Folclorul şi contemporaneitatea”, „Genuri şi specii folclorice”, „Realizări ale folcloristicii timpurii moldoveneşti”,  culegerile „Argumente basarabene”, „Snoave şi anecdote”, „Ace pentru cojoace”, „Soare nou răsare” ş.a. 

(Reporter: N. Roibu, editor: A. Răileanu)

img15001208

img15001208

img15001208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!