ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova

18:13 | 24.02.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Președintele României Klaus Iohannis a dat asigurări că țara sa va face tot ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău în cadrul unei conferință de presă susținută împreună cu președintele R. Moldova Nicolae Timofti, informează MOLDPRES.

Klaus Iohannis a declarat că ”România rămîne angajată pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării cu Republica Moldova” și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue reformele. Potrivit oficialului, România și partenerii europeni au așteptări și speranțe mari privind Republica Moldova, în consens cu votul pro-european exprimat în luna noiembrie 2014.

”Voi avea o întrevedere cu Premierul Chiril Gaburici în cadrul căreia voi transmite aceleași mesaje de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău în direcția consolidării concrete a parcursului pro-european și aprofundării reformelor. Responsabilitatea asigurării acestei direcții revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea Guvernului”, a afirmat Iohannis. Șeful statului vecin și-a mai exprimat îngrijorarea ”față de implicațiile pe care evoluțiile din Ucraina le pot avea în ceea ce privește stabilitatea Republicii Moldova”.

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a afirmat că vizita omologului său român consolidează relația specială între cele două state și asigură continuitatea proiectelor comune. Potrivit lui Timofti, discuțiile cu Iohannis s-au referit la relațiile bilaterale, integrarea europeană a Republicii Moldova și situația regională. ”Îmi doresc ca în Republica Moldova să vină mai multe investiții românești. Am convenit asupra intensificării schimburilor culturale și educaționale”, a precizat Timofti. Președintele a dat asigurări că Republica Moldova rămîne ferm angajată pe calea integrării europene. ”În particular, asta înseamnă implementare reformelor prevăzute de Acordul de Asociere, cu accentul pe justiție, lupta împotriva corupției și dezvoltarea economică”, a conchis Timofti.

Klaus Iohannis a sosit astăzi într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Acesta mai are programate întrevederi cu Premierul Chiril Gaburici, speakerul Andrian Candu și liderii PLDM, PDM și PL. 

(Reporter: N. Sandu, editor: A. Răileanu)

img15001213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!