ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii au solicitat intervenţia autorităţilor pentru ameliorarea situaţiei în domeniu

16:21 | 26.02.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Reprezentanţii mai multor asociaţii de fermieri din Republica Moldova au atenţionat astăzi asupra situaţiei grave din agricultură. Ei au solicitat ca autorităţile să intervină cu acţiuni concrete pentru a soluţiona problemele existente. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a afirmat că urmează a fi identificate soluţii pentru a ajuta producătorii agricoli, informează MOLDPRES.

Alexandru Slusari, președintele „UniAgroProtect” a declarat astăzi la o conferinţă de presă că în ultimele două luni situaţia în agricultură s-a agravat semnificativ. „Din cauza crizei valutare, preţurile la fertilizanţi, pesticide, seminţe, piese de schimb s-au mărit cu 30 - 50 la sută. Dobînzile pentru agricultori au crescut cu peste 20 la sută. Creditarea sectorului agrar este practic suspendată. Este necesar de întreprins acţiuni imediate”, a spus Slusari.

Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, a menționat că agricultorii solicită majorarea fondului de subvenţionare şi asigurarea accesului la o piaţă liberalizată a produselor petroliere. Totodată, aceştia optează pentru gestionarea transparentă a creditului polonez în valoare de 100 milioane de euro şi acordarea compensaţiilor tuturor producătorilor care au livrat mere fabricilor de procesare.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula a declarat că urmează ca autorităţile, împreună cu reprezentanţii producătorilor agricoli şi fermierilor din Republica Moldova, să identifice soluţii pentru a interveni în situaţia creată. Ion Sula a adăugat că şi instituţia pe care o conduce optează pentru majorarea fondului de subvenţionare. “Guvernul şi MAIA vor depune eforturi pentru a găsi şi alte surse extrabugetare pentru a ajuta agricultorii”, a precizat ministrul. 

(Reporter: N. Sandu, editor: A. Răileanu)

img15001282

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!