ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul şi profesorul Pavel Goia a împlinit 75 de ani

13:40 | 27.02.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Dirijorul și profesorul Pavel Goia, maestru în artă, a împlinit 75 de ani, informează MOLDPRES.

Pavel Goia face parte dintr-o dinastie de muzicieni. Este fratele mai mare al celor doi dirijori renumiți: Dumitru şi Vasile Goia, Artişti ai Poporului.

S-a născut la 27 februarie 1940 în satul Sîngera Veche, judeţul Bălţi, azi raionul Sîngerei. După absolvirea Şcolii de muzică din Chişinău (1959), unde a studiat fagotul cu Dionisie Roşca, Pavel Goia urmează Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1959) şi Conservatorul „A. Nejdanova” din Odesa (1960-1964) cu P. Popolzin (fagot).

A  lucrat în calitate de fagotist la Opera „N. Lîsenko” din Harkov (1964-1965) şi în Orchestra simfonică din Iaroslavl (1965-1972). A fost dirijor al orchestrei Teatrului Muzical-Dramatic „V. Alecsandri” din Bălţi (1972-1976, 1978); profesor de fagot la Şcoala de muzică din Bălți (1976-1977); dirijor al Orchestrei simfonice şi de estradă a Radioteleviziunii din Chişinău (1978-1989). Din 1995 este dirijor al orchestrei prezidenţiale şi din 1989 – conferenţiar la Institutul de Arte „G. Musicescu, în prezent Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

În calitate de profesor, are mai mulţi discipoli: Alex Calancea, Mihai Agafiţa, Petru Haruţa, Dorel Burlacu, Leonid Gorceac. A pus bazele orchestrei Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi. La Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a înfiinţat Big Band Jazz Orchestra, care, pe 9 martie, va organiza o serată de creaţie a omagiatului.

Solicitat de MOLDPRES, Pavel Goia a afirmat că-şi va sărbători ziua de naştere în sînul familiei. „Mă mîndresc cu fraţii mei, care şi-au consacrat întreaga viaţă muzicii. În cei 59 de ani de activitate m-am străduit să pun mult suflet în tot ceea ce am făcut. De asemenea, sînt mîndru de discipolii mei, care slujesc cu dăruire artei”, a menţionat Pavel Goia.

La rîndul său, compozitorul Eugen Mamot a subliniat că dinastia Goia, care a dat lumii trei mari dirijori, este un caz singular în istoria artei muzicale de la noi. „Pavel este dirijor de orchestră de estradă, Dumitru –  de muzică simfonică şi Vasile – de muzică populară. Pavel Goia este un muzician cu renume. A scris muzică pentru teatru şi film. Mă bucur că în 1978, cînd lucram în calitate de redactor-şef al redacţiei muzică la Radio Chişinău, l-am invitat la pupitrul dirijoral al Orchestrei simfonice şi de estradă a Radioteleviziunii Moldoveneşti”, a afirmat Eugen Mamot.

În 1997, dirijorului şi profesorului Pavel Goia i s-a conferit titlul onorific „Maestru în artă”.   

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15001302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!