ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnaţi cîştigătorii Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF 2015” 

16:13 | 27.02.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Tinerii creativi, care au învins în Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF 2015”, au fost premiaţi astăzi la Chișinău. Autorii a două proiecte cîștigătoare vor reprezenta țara noastră în luna mai 2015 la competiția internațională Intel ISEF, care va avea loc în Pittsburgh, Statele Unite ale Americii, informează MOLDPRES.

În particular, pe locul I s-au clasat trei proiecte, semnate de grupuri alcătuite din cîte doi elevi. Aceştia sînt Calancea Laurențiu și Vizitiv Gleb, Marusic Diana și Savva Dmitrii, Nichiforov Emilia și Moiseenco Nikita.

Proiectele primelor două grupuri de autori vor fi expuse la competiția internațională Intel ISEF. Este vorba de Calancea Laurențiu și Vizitiv Gleb, care au prezentat tehnologia „Ferestrele viitorului”, ce ar putea fi aplicată pentru crearea unor ferestre eficiente care ar micșora semnificativ consumul de energie. Al doilea grup de autori, Marusic Diana și Savva Dmitrii, au proiectat un sistem de recunoaștere a gesturilor, care poate aduce beneficii în mai multe domenii, cum ar fi medicina, educația, modelarea în 3D și ar putea ajuta persoanele cu nevoi speciale.

Potrivit Ministerului Educaţiei, alte şase proiecte s-au clasat pe locul II, iar pe poziţia a III-a s-au situat nouă proiecte. 16 participanţi la concurs s-au ales cu menţiuni. În total, la competiţia din acest an au fost prezentate 48 de proiecte în domeniile științe, tehnologii informaționale și științe aplicate. Autori ai acestora sînt 64 de elevi din municipiile Chișinău și Bălți și din raioanele Ungheni, Căușeni, Soroca.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img15001326

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!