ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Eugen Doga a împlinit 78 de ani

12:46 | 01.03.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Renumitul compozitor Eugen Doga a împlinit  78 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița.

A studiat violoncelul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”. A absolvit Conservatorul din Chișinău (clasa profesorului G. Hohlov, 1960) și Institutul de Arte ”G. Musicescu” (clasa de compoziție cu prof. S. Lobel).

A fost violoncelist în Orchestra Comitetului  de Stat al RSSM pentru Televiziune și Radiodifuziune (1957-1962), profesor  la Școala medie de muzică ”Ștefan Neaga” (1962-1967). În anii 1967-1972 a activat în Colegiul repertorial-redacțional al Ministerului Culturii.

Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii și ”Curcubeul  alb”, muzică la spectacole de teatru (”Radu Ștefan, Întîiul și Ultimul”,  ”Pe un picior de plai”, ”Păsările tinereții noastre”, ”Președintele”), muzică la peste 100 de filme (”Se caută un paznic”, ”Casă pentru Serafim”, ”Singur în fața dragostei”, ”Lăutarii”, ”O șatră urcă la cer”, ”Gingașa și tandra mea fiară”, ”Ana Pavlova”, ”Patul lui Procust” ș.a.), piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii.

A fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului” și cu ”Ordinul Republicii”.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15001349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!