ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este Ziua Naţională a Bulgariei

11:53 | 03.03.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Bulgaria, stat în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică, aniversează astăzi 137 de ani de la eliberarea sa de sub jugul otoman, informează MOLDPRES.

Potrivit unor surse electronice, Ziua Naţională a Bulgariei este marcată în toate oraşele ţării printr-o serie de ceremonii. Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, precum şi alte oficialităţi participă la evenimentele solemne prin care este marcată Ziua Naţională a ţării. Cu acest prilej, Patriarhul Bulgariei, Neofit, a oficiat o liturghie la Catedrala Aleksandr Nevski din Sofia. 3 martie este Ziua semnării Tratatului de pace de la San Stefano din anul 1878. Între anii 1396-1878 Bulgaria a fost parte a Imperiului Otoman. În urma Războiului ruso-turc din 1877-1878, Bulgaria şi-a recîştigat independenţa. 

Conform recensămîntului din 2011, populația Bulgariei era de 7.364.570 de locuitori, în scădere de la maximul de circa nouă milioane înregistrat în 1989.

Structura politică actuală datează de la adoptarea unei constituții democratice în 1991. Devenită ţară liberă, Bulgaria este o republică parlamentară, cu un grad înalt de centralizare politică, administrativă și economică. Este membră a Uniunii Europene, a NATO şi a Consiliului Europei, membru fondator al OSCE și a făcut parte de trei ori din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Cu un teritoriu de 110.994 km², Bulgaria este a 14-a țară ca mărime din Europa. Poziția sa a făcut din ea o răscruce istorică a diverselor civilizații, devenind locul unde s-au găsit cele mai vechi dovezi ale prelucrării metalelor din lume. Exportă materii prime minerale, echipamente industriale, tutun, fructe, legume, metale neferoase. Importă maşini şi utilaje industriale, mijloace de transport, produse petroliere, metale şi laminate. Comerţ exterior cu Rusia, Germania, Macedonia, Italia, Grecia ş.a.

Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Bulgaria la 5 februarie 1992. Bulgaria a deschis printre primele state o misiune diplomatică la Chişinău, în decembrie 1992, iar în februarie 1994 a fost deschisă Ambasada Republicii Moldova la Sofia.  Ambasadorul R. Moldova în Republica Bulgaria este Alexandru Prigorschi (din 2010), iar Ambasadorul Republicii Bulgaria în Republica Moldova – Petar Vîlov (din 2014).

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-noiembrie 2014 volumul schimburilor comerciale moldo-bulgare a înregistrat 110,7 mln USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, volumul respectiv s-a majorat cu 5 %. Importul de mărfuri efectuat în primele 11 luni ale anului trecut a însumat 75,8 mln USD şi a înregistrat o descreştere cu 0,3 % față de aceeaşi perioadă a anului precedent. Exportul a însumat 34,9 mln USD, ceea ce reprezintă o creştere cu 18,7%. În R. Moldova sînt înregistrate 169 de companii mixte moldo-bulgare.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan) 

img15001387

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!