ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vasile Bîtca: „Toate proiectele iniţiate de MDRC vor fi duse la bun sfîrşit”

17:05 | 03.03.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Interviu acordat în exclusivitate AIS MOLDPRES de ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca

Întrebare: Care au fost primele acţiuni întreprinse de Dumneavoastră din momentul cînd aţi fost numit în funcţia de ministru ?

 

Răspuns: Pentru început am făcut cunoştinţă cu colegii cu care voi lucra. Am mers din birou în birou pentru a cunoaşte fiecare specialist, care munceşte în minister. Am constatat că este o echipă preponderant tînără, ceea ce mă bucură. Am discutat despre activitatea lor de zi cu zi, inclusiv provocările cotidiene şi am stabilit că vom continua să conlucrăm pentru atingerea obiectivelor instituţionale şi pentru realizarea eficientă a proiectelor demarate. Nu sînt un radicalist şi nu voi face schimbări fundamentale în structura şi echipa ministerului.

 

Î.: Dle  Vasile Bîtca, avînd  experienţă  în administraţia publică locală, iar acum fiind în funcţia de ministru, cum credeţi, ce ar trebui de întreprins pentru ca cetăţenii din localităţile ţării să aibă un trai decent?

 

R.: În primul rind, eficientizarea comunicării cu autorităţile publice locale va contribui la o conlucrare mai  productivă. În context, este vorba şi de prezentarea oportunităţilor de dezvoltare a localităților prin prisma politicilor de descentralizare atît administrativă, cît şi financiară, promovate de ministere, în cazul nostru, a dezvoltării regionale şi a proiectelor cu caracter social şi economic.

 

Î.: Ce proiecte credeţi că merită a fi continuate din mandatul predecesorului Dvs., Marcel Răducan?

 

R.: Toate proiectele  iniţiate vor fi duse la bun sfîrşit. Ne vom strădui ca acestea să fie realizate cît mai eficient şi să se distingă prin durabilitate. Mă refer aici şi la proiectele de dezvoltare regională, şi la construcţia  locuinţelor sociale.

 

Î.: De mai multe ori în presă s-a scris despre proiectele sociale iniţiate de MDRC, în special, ce vizează locuinţele sociale. Cunoaştem că ministerul a iniţiat negocieri cu referire la faza III de construcţie a locuinţelor pentru persoanele nevoiaşe. Care vor fi condiţiile şi cînd ar putea fi lansată această fază?

 

R.: Este adevărat, în vara anului trecut, reprezentanţi ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei au efectuat o vizită de inspectare în Republica Moldova. Experţii au vizitat localităţile unde derulează proiectele, pentru a lua cunoştinţă cum decurg lucrările şi calitatea acestora,  au analizat eficienţa valorificării  mijloacelor financiare şi  au fost plăcut surprinşi să constate că graficul de efectuare a lucrărilor de construcţie este respectat, iar unele obiective au fost finalizate chiar înainte de termenul stabilit. De asemenea, în raportul realizat de experţii europeni s-a menţionat că Banca  ar fi dispusă  să sprijine în continuare ţara noastră în soluţionarea problemei asigurării cu spaţiu locativ a cetăţenilor, care în prezent nu au posibilitatea de a-şi procura o locuinţă sau  de a-şi construi o casă. În cadrul următoarei vizite în ţara noastră se preconizează a fi discutate condiţiile de acordare a creditului respectiv, rata dobînzii şi perioada de demarare a procedurii legale de acordare a creditului. În context,  vom discuta cu autorităţile publice locale pentru a cunoaşte care este situaţia la acest capitol, în care raioane autorităţile sînt dispuse să participe la proiectul în cauză.

 

Î.: Ce proiecte noi vă propuneţi să realizaţi în calitate de ministru?

 

R.: Dacă e să vorbim despre proiectele de dezvoltare regională, cel mai important obiectiv pentru moment este de a duce la bun sfîrşit proiectele în derulare, precum şi de a lansa noul apel de proiecte pentru următoarea perioadă de finanţare.

 

Vă mulţumesc pentru interviu.

 

/Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan/

 

img15001402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!